Munkakeresés hosszabb kihagyást követően?

Számos oka lehet annak, hogy miért akar valaki több éves kihagyást követően visszatérni a munka világába. Ilyen lehet a gyermekszülés, a hosszú betegápolás, a külföldről való hazatérés vagy a vállalkozottból való alkalmazottá válás hosszú idő elteltével.

Munkakeresés több szempontból is nehéz helyzet, de ha még egy több éves kihagyás is megnehezíti ezt, az még nagyobb küzdelmet jelent. Ugyanakkor ekkor sincs minden veszve. Sőt, nagyon gyakran a munkavállalók alábecsülik saját magukat, illetve képességeiket és félve állnak neki a munkakeresésnek. Habár tény, hogy némi hátrányban van az, aki hosszú idő múltán tér vissza a munka világába, azonban közel sem olyan rossz a helyzet, mint azt sokan gondolják. Vannak olyan munkakörök, melyek egyáltalán nem igényelnek szakmai tapasztalatot vagy előzetes tudást. A világ nagyon gyorsan változik, azonban a legtöbb pozícióban, ha szükség van szakmai tudásra, akkor az egy-két tanfolyammal vagy szorgos munkával behozható. Manapság a modern technikának köszönhetően bőven van lehetőség az önfejlesztésre.

Éppen ezért semmi sincs veszve, még akkor sem, ha valaki több évre kiesett a munkaerő piacról. Ez esetben nem csak egy önéletrajzot, hanem egy motivációs levelet is célszerű elkészíteni, melyben ki lehet fejteni, hogy miért került sor a kihagyásra, illetve a munkavállaló miért lenne alkalmas az adott munkakör betöltésére. Egy jó önéletrajz és motivációs levél félsiker, ugyanis szinte biztos, hogy valamelyik megpályázott helyről visszajelzés érkezik egy állásinterjúra való behívás formájában. Erre is érdemes felkészülni, hiszen a többségnek az állásinterjú nem egy rutin feladat. Ha pedig szeretne számos munkaajánlat közül válogatni, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el a jobtain.hu weboldalra!