Mit érdemes tudni az útlevél igénylés kapcsán?

Ahogy bármely egyéb ügyintézés kapcsán, úgy az útlevél igénylés esetében is gyakran merülnek fel kérdések. Az alábbiakban megosztunk néhány hasznos információt, amelyeket érdemes tudni útlevél igénylés előtt. Utazás előtt mindenképp érdemes ellenőrizni az okmányok érvényességét, emellett az utazás biztosítás megkötéséről sem szabad elfeledkezni!

Útlevél igénylése egyáltalán nem nehéz, hiszen az ország bármely okmányirodájában vagy kormányablakában elindítható a folyamat. Az okmány kiállítása normál ügyintézéssel húsz napot vesz igénybe, azonban legtöbb esetben az útlevél már nyolc nap alatt elkészül. Az útlevelet személyesen kell igényelni, azonban, ha az egészségi állapot ezt nem teszi lehetővé, akkor kérelmező útján is igényelhető az útlevél. Kiskorú gyermek esetében a törvényes gyám vagy a szülő igényelhet új útlevelet, viszont érdemes tisztában lenni vele, hogy tizenkét év feletti gyermek esetében kötelező megjelenni az okmány igénylésekor. Ha teljesen új, első okmány igénylésére kerül sor, akkor az kizárólag személyesen történhet, online nem lehet igényelni. Viszont, ha a meglévő, érvényes útlevelet szeretné pótolni, mert az megrongálódott, ellopták vagy elveszett, akkor az történhet online a Belügyminisztérium Webes Ügysegéd oldalán.

Az új útlevél igényléshez a lakcímkártyára és egy személyazonosító okmányra van szükség, mint például az útlevél vagy a kártya formátumú jogosítvány. Abban az esetben, ha rendelkezik útlevéllel, akkor azt is be kell mutatni. Ha nem tudja bemutatni az útlevelet, akkor nyilatkozni kell arról, hogy mi történt vele. Abban az esetben, ha eltűnt vagy ellopták, egy rendőrség által kiadott igazolást kell bemutatni annak kapcsán, hogy a dokumentum eltűnését bejelentette a hatóságnál.