Mire ügyeljünk a hullám alakú távtartó beépítésénél?

Noha egy komplett családi ház kivitelezését sok esetben célszerű inkább szakemberekre bízni, kellő eltökéltség és persze elegendő segítség birtokában akár mi magunk is megvalósíthatjuk álmunkat. Ehhez azonban feltétlenül szem előtt kell tartanunk, hogy a stabil alapozás az egyik legfontosabb lépés a sikerhez, így amikor betonacéllal dolgozunk, a kiegészítőkre is nagy hangsúlyt kell fektetnünk.

Utóbbiak közül az egyik leglényegesebbnek a távtartó tekinthető. Ezek az eszközök arra lettek kitalálva, hogy az acélrudazat elemeit a tökéletes pozícióban tartsák. Erre a célra projektenként és munkafolyamatonként eltérő típust kell alkalmazni, szerencsére ma már minden szükséges kialakítás elérhető a boltok polcain. Monolit, valamint előre gyártott vasbeton falszerkezetek vasalásához – meghatározott átmérő mellett – használható például kör alakú távtartó is. Alaplemezek, rámpák, valamint födémek alsó vasalásánál különféle sínek beépítése a célszerű, ezek lehetnek fogakkal ellátott, avagy teli kialakításúak is. Nagyobb átmerő esetén pedig, ahol kiemelt szerepe van a teherbírásnak, az úgynevezett U-bak jelenti a legoptimálisabb választást.

Vasbeton lemez- és tárcsaszerkezetek felső vasszereléséhez a DS- és DSL hullámalakú távtartó használata lehet a célszerű. Ezek óriási előnye, hogy nagy elem hosszal rendelkeznek, ezáltal telepítésük gyorsan megoldható. Rendkívül stabil eredmény érhető el a segítségével, teherbírása pedig kiemelkedő. Elhelyezése legtöbbször az alsó távtartó elemek vonalában, átlósan történik. Kizárásoknál, széleken, vagy ahol épp szükséges, a kívánt formára hajlítható, mindössze arra kell ügyelni, hogy a hullám alakú kialakítást megőrizzük. Emellett mindig szigorúan tartsuk be a gyártói ajánlásokat, különös tekintettel az elhelyezési távolságokra. Amennyiben kérdésünk merülne fel, vagy bizonytalanok lennénk a távtartó alkalmazását illetően, feltétlenül kérjük szakember segítségét.