Milyen hatással van a süngomba a szervezetre?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre többen keresik a különféle természetes megoldásokat a testi és lelki bajok kezelésére. Egyre kevesebben szeretnének gyógyszerekhez fordulni. A természetes alternatívák kedvelői számára jó megoldás lehet a süngomba alkalmazása, mely rendkívül előnyös hatással van a szervezetre nézve.

Süngomba a modern orvostudomány számára egy teljesen új anyag, azonban a kínai hagyományos orvoslás már régóta alkalmazza gyógyítás és egészségmegőrzés céljából. Egykor megfigyelések alapján jöttek rá, hogy pozitív hatással van a szervezetre, viszont mára a kutatásoknak köszönhetően egyértelműen tudjuk, hogy a jótékony hatások elsősorban a bioaktív anyagoknak köszönhetők. Tele van egészségvédő vegyületekkel, mint például a béta-glükán és a különféle antioxidánsok. A süngombában lévő poliszacharidok közül az említett béta-glükán mellett az alfa is említésre méltó. Ezenkívül ergoszterin is megtalálható benne alacsony koncentrációban, mely UV-B fény hatására átalakul D-vitaminná. Ezek a hatóanyagok egytől-egyig támogatják az egészséget és segítenek leküzdeni a különféle testi-lelki bajokat.

Habár egyre inkább a kutatások középpontjába kerül a süngomba, azonban egyelőre elsősorban a laboratóriumokban állatokon és kémcsőben vizsgálódnak a szakértők, így az emberekre vonatkozóan csak óvatos megállapításokat érdemes tenni. Az eddig kapott eredmények viszont mindenképp bíztatónak mondhatók. Egy-két kísérletre emberek bevonásával is sort került, például egy japán vizsgálat a süngomba szorongásra és depresszióra vonatkozó hatásait vizsgálta, az eredmények pedig egyértelműen azt mutatták, hogy a süngomba nagyon jó hatással van ezekre a lelki problémákra. Emellett feltételezhetően az immunrendszert is erősíti és jó hatással van a kognitív képességekre.