Melyik vezetékek fagyhatnak be télen?

Ismerve a vízvezetékek téli problémáját, vagyis, hogy könnyen befagynak, sokakban felmerül a kérdés, hogy ilyen téren kell-e aggódni a gázvezetékek miatt.

A vezetékek téli befagyásáról itt tudhat meg többet. Attól szerencsére nem kell tartani, hogy a gázvezetékek úgy befagynak, ahogy a vízvezetékek betudnak, mivel a földgáz egy száraz vegyület, ami a leghidegebb időben sem képes megfagyni. Ahhoz viszont, hogy eltudjon jutni egy bizonyos helyiségbe, hogy ott átadja az energiát, ahhoz víz szükséges. A víz, azonban, ahogy az köztudott meg tud fagyni. A gázrendszerekről érdemes tudni, hogy vizes rendszerek. Ez azt jelenti, hogy a gáz elégetése által melegszik fel a víz. Tehát az ilyen vezetékek hőszigetelésére kell nagyon ügyelni, mivel, ha bárhol felgyülemlik a víz, akkor fennáll a fagyás veszélye. A gázvezetékek ismérve továbbá, hogy rendkívül rugalmasok, így a legtöbb külső ráhatásnak képesek ellenállni. Ahhoz, hogy ezek a vezetékek befagyjanak -296,7 fokra lenne szükség, tehát nem igazán kell attól tartani, hogy a gázvezeték befagy.

Azonban, ha a befagyástól nem is, de a korróziótól lehet tartani a gázvezetékek esetén. A korrózió valós veszély, ugyanis következtében kilyukadhat a vezeték és szivárgás léphet fel, ami komoly veszélyeket rejt magában. Ennek elkerülése érdekében célszerű minden évben elvégeztetni a karbantartást szakember által, így kisebb eséllyel kell bármiféle meghibásodástól tartani. Ha viszont szivárgást észlelne, azonnal hagyja el a helyiséget és rögtön hívjon segítséget. Érdemes szélesre tárni az ablakokat, valamint a szomszédokat is értesíteni a potenciális veszélyforrásról. Továbbá semmi esetre sem szabad nyílt lángot alkalmazni, sőt a villanykapcsolót sem szabad fel vagy lekapcsolni.

Vélemény, hozzászólás?