A napelemek karbantartásának fontossága

A napenergia hasznosítása egyre népszerűbb az emberek körében. Nem csoda, hisz a napenergia hasznosításnak számos előnye van, azonban nem szabad elfeledkezni a karbantartásukról.

A napelemek karbantartásáról bővebb információkért katt ide. Talán nem árulunk el semmi újat azzal, hogy a napelemeket karban kell tartani, ugyanis csak így fog hosszú évekig működni. A napelemeket tekintve a legnagyobb előny, hogy hosszú ideig kitart és pár év alatt vissza hozza az árát. Gyakorlatilag két-három év alatt visszanyerheti a befektetett pénzt. A napelemek hosszú időre lettek tervezve, ez azonban nem azt jelenti, hogy beruházásuk után el lehet feledkezni róluk. A napelemek általában a házak tetején helyezkednek el, így a különféle időjárási viszontagságoknak ki vannak téve. Ilyen például a hó, a falevelek, a hó. A hatékony működés érdekében pár dologra fontos odafigyelni!

Ha a háztetőt magas fák veszik körül, akkor az egyik probléma az árnyék lehet. A napelem hatékony működéséhez napfényre van szüksége, ha le van árnyékolva, akkor értelemszerűen kevésbé hatékonyan működik. A magasfák esetén a másik problémát a lehulló falevelek jelenthetik. A napelem teljesítő képessége abban az esetben is csökken, ha sűrű levélréteg borítja. Ezeket mindenképp el kell távolítani a leveleket a napelem panelekről. A benyúló ágak, a sűrű lombkorona és a falevelek mind hozzájárulnak a napelem teljesítményének romlásához. Arról már nem is beszélve, hogy a viharban letöredező ágak komolyan károsíthatják a napelemeket. Fárasztó és veszélyes is állandóan felmászni a tetőre, hogy a napelem állapotát ellenőrizze az ember, azonban szerencsére ma már léteznek rendszerek, úgy nevezett szenzorok, amikkel könnyű leellenőrizni, hogy hány százalékban működik az adott napelem.

Vélemény, hozzászólás?