Orrvérzés oka és elállítása

Az orrüreg kapcsán a leggyakoribb kórtünet az orrvérzés. Az orrban számos hajszálér található, amik, ha megpattannak, orrvérzés következik be. Ennek kiváltó oka lehet helyi ok, de egy betegség tünete is lehet.

Orrvérzés gyakori jelenség gyerekek körében, aminek kiváltó oka általában a belső hámréteg sérülése. Felnőttkorban azoknál fordul elő gyakran, akik magas vérnyomással rendelkeznek vagy vérhígítót szednek. Idősebbeknél, akiknél a véralvadás szintén lassabb, így az ő esetükben is előfordulhat. Ahogy már említettük az orrvérzés, akár egy betegség tüneteként is jelentkezhet, ezért érdemes felkeresni egy fül-orr-gégészt. Az orrvérzés oka lehet az is, ha valaki túl erősen vagy túl gyakran fúj orrot, de az is, ha az illetőnek orrsérülése van vagy gyakran piszkálja az orrát. Továbbá az orrvérzés jelentkezhet allergiásoknál, arcüreggyulladás és májbetegségek esetén is vagy, ha túl száraz a levegő, ami kiszárítja az orrnyálkahártyát. Rosszabb esetben orrpolipra vagy orrdaganatra is utalhat. A már említett magas vérnyomás jele lehet, ha a felső szakaszban történik orrvérzés.

Az orrvérzés kapcsán a legismertebb tévhit, hogy a fejet hátra kell hajtani, mert azáltal könnyebb elállítani a vérzést. Ez ráadásul még veszélyes is, mivel a vér lecsoroghat a nyelőcsőbe vagy rosszabb esetben a légcsőbe. Tehát pont, hogy az ellenkezőjét kell tenni, vagyis előre kell hajtani a fejet és óvatosan összeszorítani az orrcimpákat. Amíg el nem áll a vérzés, addig a szájon át kell lélegezni. Ha gyakran vagy erősen jelentkezik orrvérzés, akkor érdemes felkeresni egy fül-orr-gégész szakorvost, aki egy kivizsgálás keretein belül kivizsgálja a vérzés okát. Bővebb információkért látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra.

Vélemény, hozzászólás?