Időablakos táplálkozás a szervezetünkre szabva

Ahogy a neve is mutatja, az időszakos táplálkozás lényege, hogy a napi étkezéseinknek keretet szabunk egy körülbelül tízórás időablakban. Ez jellemzően reggel 7 órától este 5-6 óráig tart, amikor étkezhetünk, majd ezt követően a spejz és hűtő ajtaja bezárul és másnap tudunk újra enni.

Időablakos táplálkozás nagyon jó hatással van a szervezetre, ami tudományosan bizonyított tény. Szervezetünk rendelkezik egyfajta természetes napi ritmussal, azonban ez nem csak teljes testünkre igaz, hanem szöveteinkre és némely szerveinkre is. Erre az egyik legjobb bizonyíték a máj, melynek napszakosan ingadozik az inzulin érzékenysége. Ez az izmok cukor felvételére szintén igaz. Emellett az is bizonyított tény, hogy a sejtek számára nem megfelelő, ha egész nap le vannak terhelve, így elengedhetetlen a pihenés és regeneráció. A tízórás étkezési időablak segít csökkenteni az úgy nevezett rossz koleszterin mennyiségét, melynek segítségével csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikója is. Emellett ez az étkezési irányzat a magas vérnyomásra és vércukorszintre is jó hatással van. Szervezetünk igazán okos, hiszen a belső óránk kiválóan szabályozza, hogy mikor mit érdemes csinálnunk a nap folyamán.

Az időablakos táplálkozás nagy előnye, hogy egyszerű betartani. A legtöbb étrend azért van már az elején bukásra ítélve, mert bonyolult szabályokat és megszorításokat tartalmaz, melyeket nagyon nehéz betartani. Az időablakos irányzat legfőbb szabálya, hogy tíz órás időintervallum alatt kell letudnunk az étkezéseket. Ezzel a módszerrel könnyen szabályozhatjuk a súlyunkat, sőt akár le is fogyhatunk. Ez annak köszönhető, hogy csak azért, mert este már nem ehetünk, nem fogunk a kijelölt időszakban többet enni. Ráadásul keretet is adunk a mindennapjainknak és a táplálkozásunknak.