Hormonproblémák tünetei egytől-egyig bemutatva

A hormonproblémáknak több jelei is van. Ha a lentebb felsorolt tünetek közül többet is tapasztalunk, akkor érdemes felkeresni egy endokrinológust, aki a szervezet hormonháztartásával foglalkozik és kivizsgálás után megoldást tud javasolni.

Hormonproblémák tünetei közt többet is említhetünk. Ilyen például a tartós hajhullás, a hajelvékonyodása, ami férfiak esetében kopaszodás formájában jelentkezik. Nem ritka a fokozott szőrnövekedés, a pattanásosság, a menstruációs zavarok. Ha ezek a panaszok jelentkeznek, akkor érdemes felkeresni egy endokrinológust, aki a mellékvese, vagy petefészek túlzott férfi hormon termelését vizsgálja. További testi tünetek még a súlygyarapodás, ami nem magyarázható túlzott kalória bevitellel és mozgásszegény életmóddal, valamint a fogyási képtelenség is árulkodó jel lehet. A mellékvese fokozott cortisol elválasztása, valamint a pajzsmirigy alulműködése okozhat elhízást. Különösen a hastájéki elhízás esetén lehet gyanakodni hormonális problémára. A túlsúly mindkét nemben D-vitamin hiányt okoz. A fokozott izzadás is hormonális problémára utal.

A nők esetében gyakori tünet a menstruációs ciklus megváltozása. A megszokottnál több vagy kevesebb vér árulkodó jel lehet. Az endokrinológus, ha szükséges, akkor tovább küldi a beteget nőgyógyászhoz. A férfi betegek esetén a tünetek közt említhetjük a potencia zavarokat, a férfi emlő megnagyobbodást, valamint a meddőséget. A férfi pácienseket az endokrinológus általában urulógushoz, andrológushoz is tovább küldi. Általában a hormonális zavarokat gyógyszere kúrával vagy egyéb beavatkozással lehet kezelni, ehhez azonban először meg kell találni a baj pontos okát. Bővebb információk a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalon.

Vélemény, hozzászólás?