A stabilizátor szerepe az autóban

A stabilizátor igen komoly hatásoknak van kitéve, így nem csoda, hogy idővel elhasználódik és kénytelenek leszünk kicserélni. Mivel egy fontos alkatrészről van szó, ezért nem szabad halogatni a cserét, ha a helyzet úgy kívánja.

Stabilizátor neve beszédes, hiszen az autó stabilitásáért felel, valamint, hogy a gépkocsi billegését csillapítja. Ez azt jelenti, hogy ha az egyik kerék a karosszériához képest magasabbra kerül, mint a másik, akkor a stabilizátor ellenáll a hatásnak és ezáltal kényelmesebbé, stabilabbá teszi a haladást. Az autó két oldalán a két kereket kovácsoltvas rúd köti össze zaj- és rezgéscsillapító feladatot ellátó gumi szilentblokkok és gömbcsuklók segítségével. A stabilizátor sérülékenynek mondható, mivel több részből áll, így többféle meghibásodással is számolhatunk, ha rendellenes működést tapasztalunk. A leggyakoribb problémának általában a gömbfejek kikopása áll.

Az sem ritka, hogy a szilentblokkok leválnak, porózussá válnak, valamint a szilent gumija kiszakad. Azonban a legsúlyosabb probléma, ha a stabilizátor rúddal történik valami, például elhajlik vagy eltörik. A hiba árulkodó jele lehet a felfüggesztés irányából érkező kopogó hang. A stabilizátor elkopott, elhajlott, eltörött alkatrészeit nem lehet megjavítani, így nem marad más lehetőség, mint a csere. Javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba, ahol megtekintheti a teljes választékot, valamint bővebb információkhoz juthat a stabilizátort illetően. Az alkatreszek.hu egyedülálló választékkal rendelkezik, így bármilyen alkatrészre legyen szüksége, érdemes megtekinteni a kínálatot. Arról már nem is beszélve, hogy nagyszerű áron juthat új alkatrészhez. Továbbá a weboldalon elérhetőségeket is találhat kérdés esetén.

Vélemény, hozzászólás?