Gázgrillek a kerti partik szolgálatában

A gázgrillek népszerűsége elsősorban az egyszerű használatban rejlik. Ha elsősorban az a fontos számunkra, hogy minél gyorsabban ízletes falatokat tudjunk az asztalra tenni, akkor jól járunk a gázzal működő készülékekkel. Ahhoz, hogy igazán finom falatokat készítsünk, nem árt néhány grill fortéllyal tisztában lenni.

Gázgrillek használata viszonylag egyszerű, illetve a sütés folyamata is gyorsan végbemegy. A begyújtás rendkívül könnyen kivitelezhető, nem kell hosszan a készülék mellett állnunk és próbálkoznunk. Az igazán minőségi gázgrillek esetében mindössze egy gombnyomással vagy kapcsolással megvalósíthatjuk a begyújtást. Ezután már csak meg kell várni, hogy a készülék felmelegedjen és készen álljon a sütésre. Vannak kisebb és nagyobb készülékek egyaránt, attól függően, hogy hány főre szeretnénk sütögetni. A gázgrillek nagy előnye, hogy nagyon könnyen lehet szabályozni a hőmérsékletet, így kisebb eséllyel szárítjuk ki vagy égetjük szenesre a húst. Ahhoz, hogy mennyei fogást tudjunk az asztalra tenni, nem csupán a sütés folyamata fontos, hanem az is, hogy az ételeket előkészítsük a grillezéshez.

Hacsak nem vegán vagy vegetáriánus kerti partit szervezünk, akkor jellemzően a húsok vannak főszerepben. Az igazán karakteres ízek a pácolás által érhetők el. Ehhez olajra és fűszerekre lesz szükség. Vannak készen kapható pácok, azonban a legjobb, ha ragaszkodunk a saját készítésűhöz, mivel ezt saját ízlésünknek megfelelően tudjuk összeállítani. Ha kész vagyunk, akkor órákig, de akár egy napig is hagyjuk a húst a pácban. Ha erre nincs idő vagy a nagyobb húsok nem férnek el a páclében, akkor vastagon kenjük be a külsejüket. A sütés során ne nyitogassuk a grillező fedelét, hanem hagyjuk, hogy süljenek az ételek, így előbb megleszünk.