Mi az a kollagén és milyen szerepet tölt be szervezetünkben?

A kollagén manapság nagy népszerűségnek örvend, nagyon sokan kifejezetten keresik az olyan termékeket, melyeket ezzel a természetes fehérjével hirdetnek. Ugyanakkor sokan nem igazán tudják mit kell tudni róla, csak azért veszik, mert úgy tudják kevésbé lesz tőle ráncos a bőr. De, ez tényleg így van? Mit érdemes még tudni róla?

Mi az a kollagén? Egy olyan természetes fehérje, mely az emberi szervezetben rendkívül fontos szerepet tölt be. Már maga a megnevezés is igencsak beszédes, ugyanis egy görög kifejezésből származik, mely magyarul azt jelenti ragasztó. Ez a test összetartó képességére utal, ugyanis a kollagén valóban egyfajta ragasztóként működik a testünkben. Összesen 28 különféle típusa van, melyeknek mind megvan a maga feladata a szervezetben. Jelen van a bőrben, ínakban, porcokban és csontokban. Viszont sajnos az életkor előrehaladtával a szervezet előállító képessége csökken. Emiatt egyrészt megereszkedik a bőr és megjelennek az első ráncok, melyek idővel elmélyülnek, másrészt különféle betegségek is megjelennek. Árulkodó jel lehet még az izomvesztés, ín- és szalagproblémák, valamint az ízületi fájdalmak.

Ahhoz, hogy szervezetünkben elegendő mennyiség álljon rendelkezésre, nagyon fontos, hogy a kollagén mennyiségét csökkentő környezeti hatásokkal szemben felvegyük a harcot, mint például a túlzott napozás, dohányzás, alváshiány, stressz vagy alkohol fogyasztás. Az egészséges táplálkozás, valamint a táplálékkiegészítő formájában történő pótlás szintén nagyon hasznos lehet. Arra is érdemes ügyelni, hogy elegendő C-vitamint fogyasszunk, ugyanis ez elősegíti a kollagén termelést. Az adagolás kapcsán nincs általános szabály, hiszen az életkor és a testtömeg is befolyásolja, hogy mekkora mennyiséget érdemes bevinni.