Fehérjedús étrend változatosan

Ahhoz, hogy fehérjében gazdagon tudjunk táplálkozni, nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy mely élelmiszerek tartalmaznak nagy mennyiségben fehérjét, azaz proteint. Ha kizárólag étkezéssel nem tudjuk biztosítani a megfelelő mennyiséget, akkor jó módszer lehet még az étrendkiegészítők használata.

Fehérjedús étrend kapcsán sokszor találkozni különféle tévhitekkel. Sajnos sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a protein, illetve a fehérje ugyanazt jelentik, előbbi az angol megfelelője utóbbinak. Azt is érdemes tudni, hogy mely ételek tartalmaznak nagy mennyiségben fehérjét, hiszen csak így biztosítható, hogy eleget vigyünk be a szervezetünkbe. Habár a táplálékkiegészítők ebben nagy segítségünkre lehetnek, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a tápanyagokat főként étkezés útján szükséges biztosítani, ugyanis a fehérjepor csak kiegészítésre alkalmas, nem váltja ki a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozást. A fehérjét leginkább úgy tudjuk pótolni, ha elegendő húst fogyasztunk. Ezeket sokrétűen tudjuk elkészíteni, így az étkezés sem válik monotonná. A szárnyasok és vörös húsok különösen közkedveltnek számítanak.

A halakat szintén egész bátran fogyaszthatjuk, már csak azért is, mert tele vannak Omega-3 zsírsavakkal, melyet nem képes a szervezet előállítani, így az étkezéssel szükséges biztosítani. A halakat különféleképp ízesíthetjük, így biztosan nem lesz unalmas. A tejtermékek, illetve a tojás szintén magas fehérje tartalommal rendelkező tápanyagok. Nagy előnyük, hogy nagyon ízletes és egészséges finomságokat tudunk elkészíteni belőlük, csak a képzeletünk szabhat határt a finom ételeknek. Emellett a hüvelyesek is nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaznak, így nem csoda, hogy a növényi étrendet folytatók tányérjára gyakran kerülnek az ezekből készült ételek.