Amit az öngyújtó karbantartásáról tudni érdemes

Gyakorta talán bele sem gondolunk, de a minket körülvevő tárgyak, eszközök és gépek kapcsán a kiváló minőség mellett az időszakos karbantartások elvégzése is nagyban befolyásolja azok megbízható működését. Ez pedig még az olyan kiegészítők esetében is így van, amelyről néha nem is sejtenénk, hogy rendszeres ápolásra szorulnak.

Ilyen például az öngyújtó is. No persze nem az eldobható, műanyag változatok, hiszen azokat kifejezetten rövid használatra gyártják. A minőségibb példányok esetében azonban jelentősen megnövelhető az élettartam, ha bizonyos időközönként rászánunk néhány percet a gondozásukra. Természetesen attól függően kell eljárnunk, hogy milyen típusú öngyújtó is lapul a zsebünkben. A hagyományos, gázzal töltött, tűzköves modellek vonatkozásában lesz a legegyszerűbb dolgunk. Ezeknél csak arra kell ügyelnünk, hogy a gyújtórészen ne tapadjon meg túl sok szennyeződés, illetve időnként magát a tűzkövet is cserélnünk kell. Ez utóbbit nem tanácsos elhanyagolni, mert az idővel az egész belső szerkezet hibájához vezethet.

Szúrólángos öngyújtó kapcsán ennél is kevesebb teendőnk lesz. Itt ugyanis a belső rész általában nem cserélhető, így kizárólag a rendszeres tisztításra kell figyelmet fordítanunk. A legnagyobb odafigyelést kétségtelenül a benzines öngyújtó igényli. Noha a fém váznak és a letisztult architektúrának köszönhetően ezek meglehetősen strapabírók, néhány tényezőre mindenképpen nagy hangsúlyt kell fektetni. Az egyik ilyen a kanóc. Az ugyanis a használat gyakoriságától függően gyorsan elhasználódhat, ilyenkor pedig nem érdemes várni, inkább mielőbb szereljünk be egy újat. Úgyszintén ügyeljünk a tűzkő állapotára is, valamint legalább félévente vizsgáljuk meg az öngyújtó vázát is és ha korrodálódás jelét látjuk, akkor azt feltétlenül szüntessük meg.