A védősapka megfelelő használata életet menthet

A komoly sérüléssel járó munkahelyi balesetek egy jó részét emberi figyelmetlenség okozza, ám nem szabad megfeledkeznünk arról sem, miszerint bizonyos területeken jóval nagyobb kockázattal kell számolni az átlagosnál. Tipikusan ilyen, veszélyeztetett ágazatnak tekinthető az építőipar is, főképp a nagyobb beruházások vonatkozásában.

Emiatt ott, ahol betonacéllal történik a munkavégzés, elengedhetetlen a védősapka előírás szerinti alkalmazása. A kifejezésből elsősorban a fejünk védelmét ellátó alkalmatosságra asszociálhatnánk – ami természetesen úgyszintén rendkívül fontos -, ám a védősapka jelen esetben a kiálló acélvégek takarását hivatott ellátni. Ezek a műanyagból készült kiegészítők rendkívül strapabírók, ennek köszönhetően hathatós védelmet nyújtanak még a magasból történő rázuhanás esetében is. Ezt elősegítendő, tompa, kiszélesedő fejjel rendelkeznek, így az energia jóval nagyobb felületen oszlik el, egy baleset során. Nem kérdés tehát, mekkora jelentősége van használatának, emiatt pedig nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő minőségre is.

Tudniillik ma már meglehetősen nagy választékban érhető el védősapka és még mindig igen gyakoriak az egyszer használatos darabok. Azonban több szempontból sem tanácsos ezek mellett letenni a voksunkat. Egyfelől egy minőségi védősapka biztosan rendelkezik azokkal a tanúsítványokkal, amelyek garantálják, hogy az előírásoknak megfelelő tulajdonságokkal rendelkezik a szóban forgó modell. Emellett azonban az sem elhanyagolható, miszerint egy nívós darab tervezésekor a gyártó kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy a védősapka hosszú ideig használható legyen. A menetes belső rész és az időjárásálló PVC anyag, valamint az acél betét elősegíti, hogy számtalan alkalommal újra felhasználhassuk, ami nem csak környezetbarát, de egyben rendkívül költséghatékony is.