A több LPG-gázos autó jobb levegőt eredményez?

Alacsony működési költség, kisebb ökológiai lábnyom és gazdaságos fenntartás – ezek jellemzik az LPG-gázos autókat. Ráadásul egyre több helyen tudja kiszolgálni magát az az autós, aki LPG-gázos autót használ.

Még több információt az LPG-gázos autókról itt érhet el. A benzin ára egyre csak nő, így a magyar sofőrök is egyre-másra elgondolkodnak a gázüzemű autók használatán. De, mi is pontosan az LPG? Egy olyan tüzelőanyag, ami alapvetően fosszilis energia és butánból, valamint propánból áll. Az LPG, vagyis Liqefied Petroleum Gas egy biztonságosnak, valamint tisztának tartott anyag. A benzinhez képest különbségként említhetjük, hogy az LPG-ben nincsen benzol, ami egy nagyin káros összetevőnek számít. Az LPG szénhidrogének keveréke, ez pedig azt jelenti, hogy normál hőmérsékleten is folyékony. Ehhez az is szükséges, hogy ne kerüljön 8,5 barnál nagyobb nyomás alá. Az LPG-gáz más fűtőértékkel rendelkezik, mint a benzin, emiatt nagyobb a fogyasztása, de mivel olcsóbb, kisebb a fenntartása.

Az LPG-gázos kocsikról sokan hiszik azt a mai napig, hogy tilos velük mélygarázsba hajtani, mert robbanásveszélyesek. Holott ez egyáltalán nem igaz, mivel a rendszer több nyomáscsökkentő szelepet kap, valamint automatikusan záródó megoldást, ami akkor élesedik, ha az autó motorja leáll. Továbbá az üzemanyag tartály masszív acélból készül, ami bármekkora ütközést kibír, ellenben sok benzines tankkal. Az LPG-gázos autókkal nem csak sokat lehet spórolni, de az autónak is hosszú életet biztosít. Ráadásul a gáz jóval tisztább égésre képes, mint a benzin. A butánnak és a propánnak köszönhetően kisebb a gyantásodás mértéke, valamint a rendszer is kevésbé kokszosodik. Ezenkívül a motor kenőanyagát sem károsítja és az olajfilm is érintetlen marad.

Vélemény, hozzászólás?