A grillsütő könnyed használata a finom falatok érdekében

A grillezés sokak számára mindössze annyit jelent, hogy a családtagok vagy barátok körében felkerül a grillrácsra néhány szelet hús, esetleg némi zöldség, melyeket néha meg kell forgatni. Az igazi grillmesterek és a grillezés szerelmesei viszont állítják, hogy ez ennél jóval több, olyan akár egy külön művészet.

Grillsütő helyes használata a grillezés alfája. Bármilyen készüléket birtoklunk, nagyon fontos, hogy megfelelően használjuk és az apró fortélyokkal tisztában legyünk. Ha elektromos grillt használunk vagy gázzal működő készülékkel készítjük a finomságokat, akkor nem kell a tűzgyújtással bajlódnunk. A faszenes alternatívák esetében nagyon fontos, hogy ne közvetlenül a lángra helyezzük az ételeket, mert csak megégnek, kiszáradnak, ellenben a belsejük nyers marad. Emiatt nem szabad kapkodni, inkább várjuk meg, hogy a láng egy kicsit csillapodjon és inkább a parázs és a faszén égjen. Ha sikerült begyújtani a tüzet, illetve ég a parázs, akkor kizárólag természetes módszerekkel igyekezzünk fenntartani. A benzint és az egyéb mesterséges anyagokat inkább kerüljük, mert ezek az égés folyamán mérgező anyagokat bocsátanak ki.

Az egy dolog, hogy gondoskodunk a tűzről és helyesen használjuk a grillsütőt, az ételeket is elő kell készítenünk, hogy igazán ízletesek és szaftosak legyenek a sütés végére. Különösen a hús esetében fontos az előkészület, mely jellemzően a pácolást takarja. Ez egy hosszú folyamat, így ne a sütést megelőző tíz percben akarjuk letudni. Szánjuk rá több órát, de akár egy teljes napot is, ugyanis a végeredmény így lesz igazán finom. Ha nem pácolunk vagy erre nincs lehetőségünk, akkor vastagon kenjük be a húst a páclével, hogy zamatos legyen és egy kis ízt adjunk neki. Ahogy az élet sok területén, úgy a grillezésben is a részletekben rejlik az ördög.