A duzzadószalag használata megelőzi a problémákat

Ingatlanok esetében a legfőbb veszélyforrásnak az időjárás és a különféle természeti hatások tekinthetők. Bizonyos strukturális megerősítésekkel ezek egy része hatásosan kiküszöbölhető, a masszív szerkezet jobban ellenáll a földrengéseknek, míg a nagyobb szél például megerősített tetővel védhető ki. A vizesedés ugyanakkor egy olyan alattomos, ám pusztító erejű jelenség, ami hatalmas károkat okozhat.

A probléma pedig már alapoknál kezdődik, ezért a duzzadószalag alkalmazása sorsdöntő jelentőséggel bírhat. Legyen szó akár magas-, vagy mélyépítésű ingatlanokról, az egyes betonszerkezeteknél elkerülhetetlenek az úgynevezett munkahézagok. Sajnos a nedvesség – különös tekintettel a talajvízre – ezeken a felületeken utat tör magának és onnantól kedve az erózió megállíthatatlanul végzi romboló hatását. Ezért nagyon fontos, hogy ennek elejét vegyük. Duzzadószalag elhelyezésével ezt szerencsére aránylag könnyedén megtehetjük és a folyamat során mindössze pár fontos tényezőre kell kiemelt hangsúlyt fektetnünk.

Az egyik ilyen a duzzadószalag állapota és tárolása. Mechanizmusát tekintve egy aránylag egyszerű megoldásról van szó. Amint anyaga vízzel érintkezik, jelentősen megduzzad, így kitölti a rendelkezésre álló helyet és elzárja a víz útját. Ahhoz, hogy ezt a hatást tökéletesen kifejtse, elengedhetetlen, hogy az applikálást megelőzően tökéletesen száraz maradjon. Átnedvesedett, korábban már megduzzadt szalagot emiatt már nem szabad beépíteni. Ugyancsak kiemelt figyelmet kell fordítani a telepítés helyes elvégzésére is. A duzzadószalag leszorítással is alkalmazható, ám ügyelni kell arra, hogy elegendő teret hagyjunk, ellenkező esetben a bekövetkezhet a betonszerkezet repedése. Ragasztás kapcsán ettől nem kell tartanunk, ám ha így járunk el, akkor tartsuk szem előtt, miszerint megfelelő eredményt csak úgy érünk el, ha a ragasztandó felület teljesen tiszta.