Mindig kerüljön nagy hangsúly a munkavédelmi felszerelés meglétére

Még mindig gyakorta tapasztalható, hogy építkezések során nem kerül elég nagy hangsúly a biztonsága. Ez több szempontból is problémás, ám a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az ilyen munkakörben bekövetkező balesetek rendszerint nagyon komoly következményekkel járnak, ezért aztán még a kisebb volumenű kivitelezéseknél is roppant elővigyázatosnak kell lenni.

Szerencsére ma már könnyedén elérhető minden szükséges munkavédelmi felszerelés. A fejet védő sisak elengedhetetlen, hiszen a magasból lezuhanó tárgyak akár végzetes sérüléseket is okozhatnak, emellett pedig minden esetben tanácsos megkülönböztető mellényt hordani, a megfelelő láthatóság érdekében. Szintén kardinális a lábbeli, hiszen annak akár komolyabb súlyokat, vagy éles tárgyakra történő rálépést is ki kell bírnia. A személyes munkavédelmi felszerelés fontos részét képezi továbbá a kesztyű, amit mindig az épp aktuális munkafolyamat alapján kell megválasztani, hiszen nem mindegy, hogy hőtől, vagy vágástól szeretnénk megkímélni a végtagot.

Nem szabad azonban elfeledkezni arról sem, hogy a munkavédelmi felszerelés részei a kivitelezési területen található veszélyes pontok takarásai, illetve burkolatai. A betonacélvégek és a csatlakozó vasak ugyanis olyan hegyes, illetve éles felületet jelentenek, amelyek esetében még az alacsonyabb magasságból történő ráesés is végzetes lehet. A szóban forgó részek biztonságossá tétele az építésvezetés felelőssége, így a munkavédelmi felszerelés beszerzése is az ő feladatuk. Erre a célra a védőprofilok, illetve a védősapkák alkalmazása a legcélszerűbb megoldás. Ezek a mai modern munkavédelmi eszközök minden előírásnak megfelelnek, ráadásul kialakításuknak köszönhetően több alkalommal is újra felhasználhatók. Ugyanez igaz a jelzőkerítésekre is, amik villámgyorsan telepíthetők és élénk színüknek köszönhetően jól észrevehetők.