Vízszivattyú az autóban – Mi a szerepe?

A vízszivattyú az egyik legfontosabb alkatrész az autóban, mivel a hűtőfolyadékot keringeti a vízhűtő és a motorblokk alkotta rendszerben. A motor működése során a hűtőfolyadéknak folyamatosan keringenie kell. A szivattyút elektromos áram hajtja, így a legtöbbször, ha meghibásodik, akkor elektromos hibát lehet sejteni a háttérben.

Vízszivattyú fontos szerepet tölt be az autóban, ugyanis enélkül nem lehetne közlekedni a gépjárművel. Ahogy egyik alkatrész, úgy a vízszivattyú sem egyik pillanatról a másikra megy tönkre. Vannak bizonyos előjelek, amikre nem árt odafigyelni. Ha a motor olykor túlmelegszik, vagy hőmérséklete a megengedett tartományon belül marad, azonban magasabb a megszokottnál, az komoly előjel. Ha a hűtőfolyadék hőmérséklete veszélyesen magas tartományba emelkedik, akkor az egyértelmű jele, hogy a hűtőrendszerrel valami nincs rendben. A javítás egyetlen módja kizárólag a csere. Meghibásodott vízszivattyúval veszélyes volna a közlekedés, ezért nagyon fontos, hogy mielőbb ellátogasson egy szervízbe, ahol a szakemberek kicserélik a meghibásodott szivattyút. Ez a legegyszerűbb módja annak megállapítására is, hogy az alkatrésszel valami baj van.

A vízszivattyú élettartama változó, több mindentől függ. Így például a minőségtől vagy az üzemeltetéstől, de jellemzően 100-130 ezer kilométert bír. Az elektromos hiba mellett a leggyakoribb probléma, ami miatt a vízszivattyú meghibásodik, az a benne lévő csapágy elhasználódása, ami a szivattyú leállásához vezet. A gyanús, nyikorgó hangok hamar elárulják, ha baj van, így még időben el tudja vinni az autót szervízbe, ahol kicserélik a meghibásodott alkatrészt. Ha pedig alkatrészre van szüksége, akkor látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba, ahonnan kedvező áron rendelhet!

Vélemény, hozzászólás?