Praktikus tippek a faszenes grill használatához

A faszenes sütögetést sokan a grillezés királyának tartják. Sőt, sokan úgy vélik, hogy ezekkel a készülékkel a grillezés nem is pusztán sütögetés, hanem egy külön kis szertartás, melynek végén ízletes, omlós, kellemes füstös ízű ételek kerülhetnek az asztalra.

Faszenes grill kiváló választás, ha igazán finom ételeket szeretnénk készíteni. Ahhoz, hogy tökéletesen elégedettek legyünk a végeredménnyel, nagyon fontos, hogy tisztában legyünk néhány praktikával és fortéllyal, melyek segítségével a környék legjobb grillmestere címet is kiérdemelhetjük. Ha szeretnénk megkönnyíteni a dolgunkat, akkor érdemes mindent előre kikészíteni, amire a sütés kapcsán szükségünk lehet. Apróságnak tűnik, holott nagyon sokat számít, hogy a sütés során végig ott tudunk-e állni a tűz mellett vagy kénytelenek leszünk folyamatosan elrohangálni egy-egy dologért. Jobb, ha minden fontos eszköz, tál, kellék és fűszer kéznél van, hogy azonnal használni tudjuk, ne kelljen elszaladnunk semmiért. Akár magas szinten akarunk grillezni, akár viszonylag kezdők vagyunk, célszerű beszerezni néhány hasznos eszközt, például húscsipeszt, fogót vagy lapátot, mivel ezek segítségével hatékonyabban kezelhetjük az élelmiszereket, nem kell attól tartani, hogy átszúrjuk a húst és elfolyik a finom szaft. Ebből jól látszik, hogy a villa miért nem jó alternatíva.

A faszenes grillezés során alapvető tudnivaló, hogy a parázsra és az égő grillre semmit nem öntünk. Ha mégis így teszünk, akkor könnyen égési sérüléseket okozhatunk magunknak. Semmi értelme a tűzre fűszert vagy olajat önteni, mert csak megégnek és nem lesz jó íze az ételeknek. Ehelyett sokkal jobb módszer, ha bepácoljuk a húsokat, a zöldségeket pedig előzetesen fűszerezzük. A sót viszont ne adjuk a páchoz, mert csak kiszárítja a húst, így csak a sütés legvégén használjuk.