Mit nem szabad enni, ha magas a koleszterinszint? Te tisztában vagy vele?

Hazánkban folyamatosan nő a magas koleszterinszinttel küzdők száma, így nem túlzás kijelenteni, hogy ez is egyfajta népbetegségnek mondható. Következtében nem megfelelő zsíranyagcsere, érelmeszesedés és egyéb egészségügyi kockázatok léphetnek fel.

Mit nem szabad enni ha magas a koleszterin? Érdemes tisztában lenni a válaszokkal és nem a gyógyszerekre bízni magunkat, ugyanis ehelyett az életmódváltás sokkal jobb opció. A magas koleszterinszint jellemzően a nem megfelelő életmód és étrend következtében alakul ki. A túlzott zsírterhelés, valamint a gyógyszerek túladagolása következtében is kialakulhat a magas koleszterinszint, mely azért, olyan veszélyes, mert a felesleges koleszterin könnyen lerakódhat az érfalakon, ezáltal érszűkületet okozva. Ennek következtében az erek nem képesek elegendő vért szállítani, így nem kapnak elegendő oxigént a sejtek, a szervek pedig károsodni kezdenek. Idővel érelzáródás következhet be, ami infarktust, stroke-ot vagy trombózist okozhat. Ezek akár halálhoz is vezethetnek, ezért nagyon fontos komolyan venni a magas koleszterinszintet.

Első körben érdemes életmódváltással próbálkozni és ha ez nem segít, akkor a következő lépés a gyógyszeres kezelés. A legfontosabb a zsírfogyasztás csökkentése és a növényi eredetű táplálék előnyben részesítése. A rostban gazdag gabonák, valamint az olajos magvak fogyasztása szintén jótékony hatással van a szervezetre. A zsíros húsok helyett inkább válasszuk a halakat, mivel ezek magas fehérje tartalommal rendelkeznek és omega-3 zsírsavakban gazdagok. A hagyományos olajokat is jobb lecserélni növényi olajokra, illetve a sovány csirkehúst és az olívabogyót is beépíteni az életmódba. Természetesen ügyelni kell a megfelelő folyadékfogyasztásra is.