Mit kell tudni a zöldkártya kapcsán?

Aki vásárolt már autót, az bizonyára tisztában van vele, hogy mi az a zöldkártya. Ugyanakkor sokan nem feltétlenül vannak tisztában vele, hogy pontosan mire lehet használni, mikor van rá szükség vagy hogyan lehet kiváltani. Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze a zöldkártyáról.

A zöldkártyáról ezen a linken olvashat bővebb információkat! Hiába vásároljuk meg a vágyott gépjárművet, a kgfb, vagyis a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás nélkül nem tudjuk használni. Baleset esetén ugyanis a vétlen fél kárát a biztosító téríti meg, mi pedig rosszabb besorolásba kerülünk és kénytelenek leszünk magasabb biztosítási díjat fizetni. Hazánkban nagyon egyszerű a kgfb meglétének igazolása, azonban külföldön ez közel sem ilyen egyszerű. Erre az esetre találták ki a zöldkártyát. Ez gyakorlatilag a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás meglétének nemzetközi igazolólapja, tehát egy rendkívül fontos dokumentum. Nevét az eredeti dokumentum színéről kapta, habár manapság fekete-fehér színű. A zöldkártyán feltüntetésre kerül a biztosító, illetve a kötvény száma, így egy külföldi baleset során is biztosított a kár megtérítése.

Azokban az országokban, ahol a zöld kártya rendszer elfogadott, ott viszonylag könnyű dolgunk van. Ezek jellemzően az Európai Gazdasági Térség országai, illetve néhány egyéb ország. Ezekben az országokban általában a rendszám is elegendő ahhoz, hogy az autó beazonosítható legyen, így gyakran a zöldkártya felmutatására sincs szükség. Viszont vannak olyan helyek, ahol nagy szükség van a zöldkártya felmutatására. Ilyenek például az Európai Gazdasági Térség országain kívüli területek. Ha nincs meg a zöldkártya, az komoly problémát jelenthet, hiszen néhány országban már a határon kérhetik.