Milyen tényezőket vegyünk számításba a szegélyléc beszerzése során?

Akárcsak rengeteg esetben, úgy az építőipari kivitelezések kapcsán is elmondható, miszerint sokszor apróságokon múlik egy projekt sikeressége. A szakmai tudás mellett rendkívül fontos a minőségi alapanyagok megléte is, ám gyakran még ez sem lenne elegendő a speciális kiegészítők alkalmazása nélkül. Ráadásul ezek megválasztásánál nagyon körültekintő módon kell eljárni.

Kiváló példa erre a szegélyléc kérdése. Az úgynevezett háromélű változatot a különféle betonelemek előregyártásánál, illetve vasbetonszerkezetek kialakításánál alkalmazzák a leggyakrabban. Az előírt élletörések kivitelezése tudniillik így oldható meg a leghatékonyabb módon. Mivel ez egy igen jelentőségteljes mozzanata a kivitelezésnek, egyáltalán nem mindegy, hogy a beszerzés során melyik szegélyléc mellett tesszük le a voksunkat és döntésünket milyen szempontok alapján hozzuk meg. Figyelembe kell ugyanis vennünk a szegélyléc anyagát, ami a leggyakrabban fém, illetve műanyag lehet. Néha azonban nem könnyű határozni, hiszen mindkét típusnak megvan a maga előnye és hátránya.

A fém szegélyléc sokkal tartósabb és jobban ellenáll a külső behatásokkal szemben. Ugyanakkor nehéz és megmunkálása – különös tekintettel a vágásra – is komoly kihívást jelenthet. Amennyiben egy szálat több részre kell darabolni, akkor úgy kell kalkulálnunk, hogy ez megnöveli a folyamathoz szükséges időt. Ezzel szemben a műanyag szegélyléc könnyű, így szállítása komfortos, ráadásul a vágás is villámgyorsan megoldható, speciális szerszámok nélkül. Emellett jóval olcsóbb is, ám sokkal kevésbé strapabíró, ami miatt kevesebbszer használható fel újra. Ennek tükrében jól látszik, miszerint választásunknál figyelembe kell venni a felhasználási körülményeket, hiszen elsősorban az határozza meg, melyik típus lesz hosszú távon a gazdaságosabb.