Kutya vitamin az eb egészségének támogatására

Teljesen természetesen, hogy egy lelkiismeretes gazdiban felmerül, hogy vajon szükséges-e vitamint adni az állatnak vagy kizárólag táplálkozás útján elegendő tápanyag jut be az állat szervezetébe. Abban az esetben, ha a kutya kiváló minőségű tápot kap, mely az egyéni preferenciáihoz is igazodik, akkor nincs szükség extra tápanyag pótlásra. Viszont vannak esetek, amikor erre szükség lehet.

Kutya vitamin többféle kapható, azonban nem mindegy, hogy milyen típus mellett döntünk. Mielőtt még bármelyiket alkalmazni kezdenénk, előtte mindenképp egyeztessünk az állatorvossal, hiszen, ha nincs szükség vitamin pótlásra, viszont mi mégis mellette döntünk, akkor azzal többet ártunk, mint amennyit használunk. A kutyák vitamin szükséglete nem tér el olyan nagy mértékben az emberekétől, mint azt sokan gondolnák. Az egyik legfőbb különbség viszont, hogy egy egészséges kutya esetében nincs szükség a zsírban oldódó vitaminok pótlására, mivel a szervezet képes önállóan előállítani. Ez az emberekről nem mondható el, így nekünk fontos pótolni őket. Ha kedvencünknek szeretnénk vitamint adni, azzal azt kockáztatjuk, hogy a zsírban oldódó típusokat túladagoljuk.

A vízben oldódó vitaminokra ez viszont nem igaz. Mivel a felesleges mennyiség a vizelettel távozik a szervezetből, így nem kell attól tartani, hogy túladagoljuk. A C-vitamin pótlás éppúgy hasznos, mint az emberek esetében, azonban csak alkalomszerűen kerüljön rá sor. A B-vitamint viszont bátran pótolhatjuk, különösen, ha hiányállapot áll fenn. A B-vitamin számos funkció megfelelő működéséért felelős a szervezetben, így nagyon fontos, hogy elegendő mennyiséget vigyen be a kutya. Viszont mielőtt vitamin pótlásba kezdenénk, előtte mindenképp konzultáljunk az állatorvossal, hogy nehogy ártsunk kedvencünknek.