Körültekintően kell megválasztani a technikát a rozsdamentes acél hegesztése előtt

Már jó ideje az egyik legkeresettebb és legjobban fizetett szakma a hegesztő, méghozzá nem alaptalanul. A különféle fémek összeillesztésére ugyanis óriási a kereslet, hiszen ezeket az alapanyagokat az építőipartól kezdve egészen a gépgyártásig bezárólag számtalan területen használják.

Kiváltképp helytálló ez a megállapítás a rozsdamentes acél hegesztése kapcsán. Ezt az ötvözetet ugyanis meglehetősen nehéz hibamentesen megmunkálni, ezzel együtt azonban hatalmas az igény erre a nyersanyagra, így pedig a képzett szakemberekre is. Joggal merülhet fel a kérdés, mégis miért jelent ekkora kihívást a rozsdamentes acél hegesztése. Nos, ennek több oka is van, melyek közül a legjelentősebb maga az ötvözet összetétele. Tudniillik a korrózióálló tulajdonság eléréséhez mintegy 11-20 tömegszázalék króm szükséges, ez azonban nagyban megnehezíti a hegesztők dolgát. Ugyanis a koncentrált hő hatására könnyedén deformálódhat, vagy megrepedhet az anyag, arról nem is szólva, hogy a védőréteg sérülése esetén elvész a rozsdásodással szembeni ellenállás is.

Ezeknek a problémáknak az elkerülése nem egyszerű feladat, emiatt aztán a rozsdamentes acél hegesztése gondos előkészületet és nagy körültekintést igényel. Kardinális kérdést jelent, hogy csak olyan végezze ezt a műveletet, akinek kellő tapasztalata van ezen a területen. Tudniillik már magának a megfelelő technológiának a megválasztása is komoly dilemmát jelenthet. Ugyan a ponthegesztéssel – vagy épp a pálcás módozattal – is kielégítő eredmények érhetők el, gyakorta ennél modernebb alternatívák alkalmazására van szükség a rozsdamentes acél hegesztése során. Ilyen például a MIG és TIG hegesztés is, ám a döntés meghozatala előtt mérlegelni kell az alapanyag típusát, pontos összetételét és persze az sem mindegy, milyen területen lesz majd az acél felhasználva.