Az E14 foglalat legfontosabb tulajdonságai

Noha elsőre talán nem tűnik annyira életbevágó kérdésnek, de ha nem fektetünk kellő energiát otthonunk világítási rendszerének alapos megtervezésére, az a későbbiekben bizony nagyon kellemetlen következményekkel járhat. A folyamat során nem csak az elhelyezett lámpák pozíciójára és mennyiségére kell odafigyelni, de azok teljesítménye is meghatározó szereppel bír.

Ezért aztán egyáltalán nem mindegy hová kerül E14 foglalat és mikor választjuk inkább a nagyobb átmérővel rendelkező izzókat. Első lépésként azt kell vizsgálnunk, mekkora teljesítményre – egész pontosan milyen mértékű fényerőre – lesz szükségünk az adott helyiségben. Ennek megfelelően kell elhelyezni a fényforrásokat, ügyelve azok irányára is. Az E14 foglalat tökéletesen alkalmas lehet olyan, kisebb helyiségekben, ahol 800-1000 lumenes teljesítmény is bőven elegendő és kevesebb tér áll a rendelkezésre. Ugyancsak kiválóan alkalmas elszórva, nagyobb terület megvilágítására is, így folyosókon is remekül alkalmazhatók az olyan lámpák, melyekben E14 foglalat található.

Utóbbiak kialakításától függően különböző formájú izzók közül válaszhatunk. A hagyományosnak mondható kisgömb és gyertyaforma mellett ma már elérhetők a csavart, a tetőtükrös és a vintage kialakítású modellek is. Szintúgy örömteli hír, miszerint E14 foglalat esetében is vásárolhatunk okosizzókat. Ezeknek nem csak a fényereje, de a színhőmérséklete – sőt, gyakorta akár tónusa – is könnyedén állítható, akár távirányítóról, akár speciális villanykapcsolóról. Nagyon fontos, hogy amennyiben van arra lehetőségünk, akkor az E14 foglalat vonatkozásában is mindig törekedjünk az energiatakarékos, LED-es égők alkalmazására. Ezekkel rengeteget spórolhatunk, ami nem csak a pénztárcánknak, de a környezetnek is hatalmas segítséget jelent.