Konyha tervezéshez konyhai futószőnyeg

A szőnyegek sokat jelentenek a lakásban, amikor az otthonosság megteremtésére törekszünk. Megalapozzák a komfortos érzést, hiszen puhaságuk, szép színeik bármelyik helyiségben kedves hangulatot teremtenek.

Minden helyiségnek megvannak a sajátos szőnyegei, amikkel a padlót melegebbé, esetleg biztonságosabbá tesszük. Igen, biztonságosabbá. Ilyenek a konyha, a folyosó, a lépcső és a fürdőszoba is. A hálószoba és a nappali, valamint az előtér esetében azonban nem a biztonság, hanem a lakályos hangulat megteremtése a cél velük.

Konyha tervezéskor sokan talán nem gondolnak a konyhai szőnyegek használatára, pedig sokat tesz hozzá a biztonsághoz. Ha rendszeresen főzünk a konyhában, akkor veszélyeknek lehetünk kitéve a forró olaj, a forró víz, stb. miatt. A csúszós padló a konyhában egyáltalán nem bagatell dolog. Egy csúszásgátlós konyhai szőnyeg azonban megóvhat bennünket attól, hogy véletlen baleset történjen.

Lássuk, milyen területek vannak a konyhában, ahol egy szép, minőségi, akár exclusive konyhai szőnyeg helyet kaphatna:

A munkaterületek elsődlegesen a mosogató, a főzőlap, a konyhapult előtt, illetve a hűtőnél csoportosulnak. A konyha elrendezésétől függően ezekhez a munkaterületekhez ajánlott egy-egy konyhai szőnyeg a padlóra. Sokan egy központ konyhaszigettel tervezik ma az álom konyhát, ami tényleg nagyon praktikus. Míg régen az L alakú konyha, vagy a hosszanti elrendezés volt a megszokott, a középen elhelyezett konyhasziget szerintem sokkal klasszabb. Itt például egyetlen nagyobb konyhai szőnyeggel megoldhatjuk a kérdést: a konyhasziget és a mosogató, vagy főzőlap között elegendő egyetlen konyhai szőnyeg, középre.

Futószőnyeg
Futószőnyeg

A konyhai szőnyeg nem csak praktikussági szempontból, hanem stíluskifejező szempontból is must have!

Egy gyönyörű élénk színű, sárga, vagy narancssárga konyhai szőnyeg az egysíkú, szürke, fekete, fehér konyhát is felvirágoztatja tündöklésével. Csak a fantáziára van bízva, hogy mennyire merész, vagy pedig klasszikus konyhai szőnyeg lesz az éke a helyszínnek, ahol a legfinomabb ételeket készítjük a családnak. A legmodernebb, minimalista konyha padlóján fantasztikusan mutat egy klasszikus mintájú konyhai futószőnyeg. Világos padlózaton egy piros, vagy bordó konyhai szőnyeg egészen lenyűgöző látványban fogad.

Miért mondanánk le a konyhában is a szőnyegekről?

Tisztítása porszívóval, vagy mosógépben mosva megoldható, nem kell félni tőle. Sőt, a modern konyhai szőnyegek teflonbevonatosak is, amik taszítják a nedvességet. Ha valami rácsöppen, papírtörlővel is felitathatjuk róla.

Nincs tehát semmi indok, ami azt eredményezné, hogy ne tégy konyhai futószőnyeget a helyiségbe.