Jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelése orvosi segítséggel

A férfiak esetében az egyik leggyakoribb urológiai megbetegedés a jóindulatú prosztata megnagyobbodás. A prosztata egy mirigyes szerv, mely a húgyhólyag alapja és a medencefenéki izomzat között helyezkedik el. A prosztata a húgycső húgyhólyaghoz közeli szakaszát öleli körül.

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelése szakorvos által hatékony, így a tünetek észlelése esetén fontos mielőbb orvoshoz fordulni. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás a kor előrehaladtával teljesen normális élettani folyamat, melynek hátterében hormonális változások állnak. Negyven éves kor alatt ritkán tapasztalnak tüneteket a páciensek prosztata-megnagyobbodás esetén, azonban ötven éves kor felett a férfiak felénél kimutatható. Ugyanakkor nemcsak az életkor, hanem a rassz, az életmód és a genetikai tényezők is hozzájárulnak a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kialakulásához. A megnagyobbodott prosztata nyomja az általa körülvett húgycső szakaszt, ezért a legáltalánosabb tünet a gyakran vagy hirtelen jelentkező vizeletürítési probléma, valamint a nehezen meginduló, szakaszos vizeletsugár. A vizelési inger nem csak nappal, hanem éjszaka is jelentkezhet, ami a pihentető, éjszakai alvást akadályozza. A vizelet elcsöpögése is a tünetek közé tartozhat.

A jóindulatú prosztata megnagyobbodást fizikális és laboratóriumi vizsgálatokkal lehet vizsgálni, továbbá ultrahanggal. A pácienssel való konzultálást követően a kezelőorvos a végbélen keresztül tapintással vizsgálja a prosztatát. A fertőzések kizárása érdekében laboratóriumi vizeletvizsgálatot is elrendel az orvos. Ezenkívül uroflowmetriával is megvizsgálja a kezelő orvos a vizelet ürítés erősségét. Ha szeretne bővebben tájékozódni, akkor látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra!

Vélemény, hozzászólás?