Így töltsd ki helyesen a baleseti bejelentőt!

Egy autóbaleset számos kimenetellel végződhet, de a legszerencsésebb eset, amikor minden érintett épségben száll ki járművéből. Az anyagi károk azonban akkor is felmerülhetnek, ha az utasok sértetlenül megússzák. Ebben az esetben pedig baleseti bejelentő lapot kell kitölteni!

Kattintson ide a részletekért a baleseti bejelentő lapok kitöltéséről, melyeket az alkatreszek.hu oldalon talál. Talán vannak, akik nem tudják, hogy amennyiben egy autóbaleset során nem történt személyi sérülés, nem kell kihívni a hatóságokat, mindössze a baleseti bejelentő lapot kell kitölteni. Amennyiben nem sikerül közös megegyezésre jutni a károkat illetően, még mindig fennáll a rendőr kihívásának lehetősége. A baleseti bejelentő lapot a biztosítónak kell majd bemutatni, ezért jó, ha minél részletesebben kerül kitöltésre, azonban fontos megemlíteni, hogy a felelősség nem válik elismertté a lap kitöltésével. Bizonyos formanyomtatványokon arra is van lehetőség, hogy a baleset résztvevői különböző nézőpontok szerint vessék papírra a történteket.

A baleseti bejelentő helyes kitöltésének egyik legfőbb pontja az idő meghatározása, mégpedig percre pontosan. Emellett szükséges feltüntetni a helyszínt, valamint személyi adatokat, elérhetőségeket – beleértve a tanúkét, illetve utasokét -, és természetesen az autó adatait, valamint a keletkezett károkat. A közlekedési szituációt igen részletesen kell tudatni, hogy a biztosító elfogadja a baleseti bejelentőt. Akinek esetleg nem jut eszébe valami, vagy nem teljesen egyértelmű melyik rubrikába mit kell írni, a bejelentők hátoldalán általában megtalálható a kitöltési útmutató. Nagyon fontos, hogy a baleseti bejelentők csak abban az esetben számítanak érvényesnek, ha mindkét érintett fél aláírja! A biztosító társaságok általában online felületen is letölthetővé teszik a baleseti bejelentőiket, így akinek nem lapul a kesztyűtartójában, internet segítségével is megteheti!