Hogyan komposztáljunk helyesen?

A komposztálás több szempontból is jó döntésnek bizonyul. Ha a talaj tápanyag ellátottságának javítása a cél, akkor mindenképp előnyös a komposztálás. Ráadásul így a biológiailag lebomló anyagok is hasznos helyre kerülnek, nem pedig a szemetesbe.

Hogyan komposztáljunk kérdés rendkívül összetett, nem lehet pár szóban válaszolni rá. Első lépésként ki kell jelölni a komposztálás helyét. Több szempontot is figyelembe kell venni a komposztálás helyének megválasztásakor. Például lehetőleg napos helyen legyen, de arra ügyelni kell, hogy a komposzt ne száradjon ki. Emellett a megfelelő levegő mozgás is fontos, viszont a nagy széltől védeni kell a komposztot. Az első feltöltés során a törött gallyakkal érdemes megtölteni a komposztot, annak érdekében, hogy a levegő a komposzt alján is be tudjon lépni, valamint a fölösleges víz alul távozni tudjon. A következő rétegek konyhai és kerti hulladékokból álljanak. Viszont túltömni sem szabad a komposztot, fokozatosan kell megtölteni, például a naponta keletkező lebomló, szerves hulladékkal. A komposztba többek közt kerülhet kávézacc, gyümölcs- és zöldséghulladékok, zúzott tojáshéj, levelek, gyep dugványok, vágott virágok és töltött cserepes talaj. Aranyszabály, hogy a nedves anyagokat száraz anyagokkal kell keverni, míg a durva anyagokat pedig finomakkal.

Meg kell találni az aranyközéputat a nedvesség terén, tehát ne legyen túl száraz a komposzt, de a túl nedves állapot sem túl ideális. Nagyon fontos, hogy a komposztálóba maradék ételt, húst, halat, sajt héját, beteg növényeket, porszívó zsákot, cigarettát, gyógyszereket, almot, csontokat és kolbászt nem lehet helyezni. Nagy mértékben megkönnyíthetjük dolgunkat, ha kifejezetten a komposztálás céljára létrehozott komposztálót vásárlunk, például a sunikft.hu webáruházból!