Hasznos tippek a gázszámlán való spórolás érdekében

A gázszámla jellemzően egy család költségeinek jelentős részét teszi ki. Sokan úgy vélik, hogy komoly beruházásra van szükség ahhoz, hogy a gázszámla összegét látványosan csökkenteni tudjuk, holott ez egyáltalán nem így van, az apró trükkök is komoly változást eredményezhetnek.

A gázszámlán való spórolásról itt tájékozódhat bővebben! Az egyik legegyszerűbb tanács, hogy ne fűtsünk feleslegesen! Ez talán banálisan hangozhat, de a tapasztalatok alapján sokszor amikor visszább lehetne venni a fűtést, sokan akkor sem teszik. Ha hosszabb időre, akár napokra elmegyünk otthonról, akkor szintén leállíthatjuk. Ha rendelkezünk egy programozható termosztáttal az különösen hasznos, ugyanis így előre be tudjuk álltani a hőmérsékletet és a fűtési időket. Ha otthonunk melegét egy régi, energiapazarló készülék adja, akkor érdemes elgondolkodni a cserén. A régi készülékeket lehet egy darabig toldozni-foltozni, azonban egy idő után hiába a karbantartás, meg sem közelíti egy korszerű gép teljesítményét. Az új készülék kiválasztásához célszerű alaposan utána járni a témának, illetve szükség esetén egy szakemberrel is egyeztetni.

Szellőztetésre télen is szükség van, azonban a fűtésszámla szempontjából nagyon nem mindegy, hogy hogyan kivitelezzük. Télen jobb, ha a rövid ideig tartó kereszthuzatot alkalmazzuk, mintha hosszan nyitva tartanánk az ablakot. Emellett a fűtést is visszavehetjük a szellőztetés idejére. Hiába a korszerű fűtés, ha a szigetelés nincs rendben, akkor a meleg levegő könnyen elszökik. Ekkor a fűtés minden csak nem hatékony. A szigetelés tény, hogy egy kisebb vagyonnak tűnhet, azonban hosszú távon igazán megéri beruházni rá. Ha a szigetelés rendben van, akkor kevésbé kell fűteni, így a fűtésre is kevesebb pénzt kell kiadni.