Geotextília – a tökéletes megoldás fagykárok, gyomosodás, kiszáradás ellen

Aki azt gondolja, hogy a geotextília sokoldalúságának köszönhetően szinte minden kertben fellelhető problémát megold, nem téved!

Aki geotextília vásárlását fontolgatja, nyilván előtte alaposan utána jár, milyen területen használható ez a kiváló anyag. A geotextília gyártása többféle módon történhet, s az anyag egyik érdekes tulajdonsága, hogy különböző sűrűségű is lehet. S éppen ezen tulajdonsága teszi lehetővé, hogy a felhasználása is oly sokrétű legyen. A sunikft.hu weboldalon a termékleírásokban olvasható, hogy egyes sűrűségű modelleket mihez javasolnak. Az 50 és 100 gramm/m ² közötti típust kertgondozásra ajánlják a szakemberek. Talajtakarásra kiválóan alkalmas, többnyire murvát vagy fenyőkérget szórnak a tetejére, így remekül tartja a vizet és nem enged teret a gyomnövényeknek sem, mindemellett a fagykároktól is óv hőtartó képessége. A 150 gramm/ m² sűrűségű geotextília a különbözők fóliák alá terítve fejti ki képességeit, mégpedig úgy, hogy nem egy plusz réteget képezve nem engedi a gyomoknak, hogy azok kilyukasszák a fóliát, ezzel deficitet okozva a felhasználónak. A legnagyobb a 200 gramm/m ²-es sűrűséggel rendelkező geotextília. Ezt az extra sűrű anyagot inkább szikkasztók megóvására, a rendszer eltömődése ellen alkalmazzák.

Jól látható, hogy számos előnye van ennek a különleges anyagnak. A geotextília alkalmazása remek lépés lehet az egészséges és fenntartható világ felé is, hiszen ahol ezzel az anyaggal védekeznek a gyomok ellen, ott nincs szükség vegyszerre, mely aztán később az emberi szervezetbe kerül. A sunikft.hu forgalmazásába tekercses és csomagolt geotextília kapható. Ily módon nem kell több száz m ²-nyi anyagot vennie annak, aki csak egy aprócska kertrészt szeretne letakarni, tehát nincs felesleges pénzkidobás és anyagpazarlás sem. Használata igen egyszerű, némi tereprendezés után könnyen lehelyezhető. Gondoskodjanak szép kertről vegyszerek és kapálástól megfáradt karok nélkül!