Fagyás és vízvezeték – Amikor tényleg nagy a baj

Télen gyakori a fagypont alatti hőmérséklet, ez pedig nagy veszélyt jelent a vezetékekre nézve. Ha a vezetékben megfagy a víz, akkor az komoly problémát jelent, ugyanis ez nem csak annyit jelent, hogy megfagy, aztán tavasszal szépen megolvad a víz, hanem komoly károk keletkezhetnek.

A vízvezetékekben történő fagyásról bővebb információkat megtudhat a weboldalon! A hideg idő beköszöntével sokan nagy gondot fordítanak az autó téliesítésére, előkerülnek a nagykabátok és próba fűtést tartanak. Egy szóval mindenki igyekszik felkészülni a hideg időre, azonban a nagy készülődésből gyakran kimaradnak a víz vezetékek, valamint a kültéri vizes berendezések víztelenítése. Érdemes megtenni a megfelelő óvintézkedéseket, különben hamar megvan a baj és az komoly károkat, valamint rengeteg költséget jelent. Azt már az iskolában is megtanultuk, hogy ha megfagy a víz, akkor nő a térfogata. Vagyis a csőben megfagyó víz, könnyen megrepeszti a csövet, de akár csőtöréssel is számolnunk kell. Tehát nagyon fontos, hogy időben gondoskodjunk a kültéri berendezések víztelenítéséről.

Eddig a kültéri berendezések víztelenítéséről esett szó, azonban erről a házban is gondoskodni kell, abban az esetben, ha egész télen nincs a házban fűtés. Ez általában nyaralók esetében szokott előfordulni. A fagy itt még nagyobb károkat tud okozni. Ha egész télen senki sem fog járni a nyaralóban, akkor a vízvezetékekből, csatornából teljesen le kell engedni a vizet. Fontos, hogy valóban alapos munkát végezzünk, mivel már a kis mennyiségű megrekedt víz is komoly problémákat eredményezhet. Az elfagyás akár az egész házban megakadályozhatja a teljes víz ellátást, így komolyan kell venni. Ha megtörtént a baj, akkor mindenképp szakértőt kell hívni.

Vélemény, hozzászólás?