A vonatos utazás már önmagában nagy kaland

Amikor a nyaralás megtervezéséről van szó, sokan autóval vagy repülőgéppel tervezik az úticélra való eljutást, a vonat általában szóba sem kerül. Holott vonattal utazni több szempontból is előnyös és jó választás. Ráadásul az adott országot egy új perspektívából ismerheted meg.

Vonatos utazások kiváló döntés, ha költséghatékonyan és kényelmesen szeretnél utazni. A vonatos utazást sokan azért kedvelik, mert útközben bőven van lehetőség a nézelődésre, fel lehet kelni és nincs csomagkorlát sem, mint például a repülős utazás esetében. Ráadásul a vasútállomás általában a város közepén található, így nem szükséges fuvart keríteni, hogy bejuthasson a városba, ami például a repülőtér esetében elengedhetetlen, hiszen az a város szélén található. A vonatra már jóval korábban, de akár helyben, a vasútállomáson is meg lehet vásárolni a jegyet. A biztonság kedvéért érdemes legalább húsz perccel, de nagyobb vasútállomások esetében akár negyven perccel is kimenni a vasútállomásra, hogy mindenre bőven legyen idő. Vannak olyan vonatok, ahol étkezőkocsi is található, azonban ez nem minden vonatra igaz, ezért érdemes előre bevásárolni az útra.

Európában számos híres vasútvonal találhat, melyeken érdemes legalább egyszer az életben utazni. Az egyik leghíresebb talán az angol La Manche csatorna alatt közlekedő gyorsvonat, amely a Párizs és London közti négyszázötven kilométeres utat valamivel több, mint két óra alatt teszi meg. Ha egy igazán gyors vonaton szeretnél utazni, akkor érdemes a Madridtól Barcelonáig tartó nagysebességű AVE vonaton is utazni, mely két és fél óra alatt hatszáznyolc kilométert tesz meg. A helyi vonatok ugyanezt a távot közel kilenc óra alatt teszik meg. Utazás előtt mindenképp gondoskodj az utasbiztosítás megkötéséről!