A száraz hüvelyesek számtalan előnye

A hüvelyesek kétségkívül a legjobb élelmiszerek közé tartoznak, még akkor is, ha sokan viszolyognak tőlük vagy rossz emlékeket őriznek a menzás bab- vagy borsófőzelékről. Érdemes megbarátkozni a hüvelyesekkel, ugyanis napi fél csésze képes biztosítani a szervezet számára a szükséges vitaminokat és tápanyagokat.

Száraz hüvelyesek legnagyobb előnye, hogy egészségesek és kedvező áron megvásárolhatók. Manapság, amikor az egekben van az élelmiszerek ára, különösen a húsoké, kétszer is meg kell gondolni, hogy mi kerül a bevásárlókosárba. Mivel a húsok ára ennyire megdrágult, ezért jellemzően kevesebbszer tudjuk megvásárolni, azonban így a fehérje bevitel is nehézkes. Viszont a hüvelyesek rengeteg fehérjét tartalmaznak, így akár vegánok vagy vegetáriánusok számára is kiváló opció lehet. Még csak nem is kell nagy mennyiséget elfogyasztani belőle, annak érdekében, hogy elegendő hasznos tápanyagot vigyünk be szervezetünkbe. Ha súlyvesztés a cél a nyári bomba alak elérése érdekében, akkor mindenképp érdemes hüvelyesekből készült ételeket fogyasztani, ugyanis rendkívül laktató, ugyanakkor alacsony kalóriás élelmiszerek.

A hüvelyesek nagyon magas rost-, fehérje és vastartalommal rendelkeznek, így a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek ellen is érdemes fogyasztani őket. Nátrium tartalmuk viszont alacsony, ezért a sószegény étrendet követők is nyugodtan fogyaszthatják. A babban többek közt nagy mennyiségben van jelen a magnézium, foszfor, réz, cink és mangán. Borsók közül a csicseri, zöld és sárga típust, lencsék körül a sárga, vörös és barna, a babok közül pedig a lóbab, zöld és száraz bab áll rendelkezésre, ha hüvelyest szeretnénk vásárolni, illetve fogyasztani. Ezenkívül a hüvelyesek közé tartozik a szója is.