A leggyakoribb hibák az életmódváltás során

Ha megtörtént a nagy elhatározás, hogy végre életmódot váltunk és megszabadulunk a makacs zsírpárnáktól, akkor már csak a célunkhoz vezető következetes, reális utat kell megtalálnunk. Sajnos nagyon könnyű elkövetni bizonyos hibákat, melyek következtében könnyen belebukhatunk az életmódváltásba vagy akár jojó effektusba is kerülhetünk.

Életmódváltás során a többség igyekszik kiküszöbölni a nem megfelelő étkezési szokásokat és bevezetni mindennapjainkba a rendszeres mozgást. Az egyik nagy hiba, melyet sokan elkövetnek, hogy drasztikusan igyekeznek megváltoztatni addigi szokásaikat. Ha eddig mozgásszegény életmódot folytattunk és leginkább csak a hűtőig sétáltunk el, akkor ne akarjunk egyik napról a másikra több kilométert futni vagy kétórás kőkemény súlyzós edzést végezni. A kulcs a fokozatosság. Ez nem csak az edzésre, hanem az étkezésre is igaz. Sokan a korábban kalóriában, zsírban és cukorban gazdag étkezést egyből salátákra szeretnék leváltani, azonban az ilyen fokú változtatás csak sóvárgáshoz, majd borítékolhatóan falásrohamhoz vezet. Ha szeretnénk ezt elkerülni, akkor ne legyünk túl szigorúak magunkkal és egy egészséges, ugyanakkor hosszú távon tartható étrendet.

A hatékony életmódváltás titka a személyre szabottságban rejlik. Ez azt jelenti, hogy nem érdemes sablon diétában gondolkodni, hanem ehelyett egy céljainknak megfelelő étrendet kell kialakítanunk. Ebben ma már nagyon sok segítséget kaphatunk. Az étkezés terén nem csak az a fontos, hogy ne vigyünk be túl sok kalóriát, hanem az is, hogy ne együnk túl keveset, vagyis nem szabad éhezni, mivel az szintén nem előnyös és hosszú távon nem is tartható. A koplalásnak és a kemény edzésnek könnyen rosszullét lehet az eredménye, így egyáltalán nem célravezető ez a módszer.