A kültéri műfű ápolása gyerekjáték

Előzetesen talán nem is gondolnánk, ám családi házba költözve az egyik legtöbb időt igénylő dolgunk a gyep karbantartása lesz majd. Természetesen egyáltalán nem mindegy, mekkora területről is van szó, ám egy átlagos, párszáz négyzetméteres telek esetében is havi jó néhány órát a nyírással, takarítással és locsolással fogunk tölteni.

Amennyiben ezt szeretnénk elkerülni, akkor a kültéri műfű mellett érdemes letenni a voksunkat. Noha látatlanban talán legyintünk és azt mondjuk, a fűnyírás kellemes átmozgató edzésként is felfogható, abban az időszakban, amikor hetente – de legalább kéthetente – meg kell majd ejtenünk, korántsem biztos, hogy valóban jól fog esni. Késő tavasztól az őszi időszak beköszöntéig ugyanis folyamatos ápolást igényel a gyep, ha pedig erről megfeledkezünk, akkor az nagyon meg tudja bosszulni magát. A kültéri műfű kapcsán ilyen dilemmáktól nem kell tartanunk. Miután kiválasztjuk a számunkra leginkább megfelelő modellt és pár óra leforgása alatt lefektetjük azt a telkünkre, gyakorlatilag alig kell foglalkozni a karbantartásával.

Tudniillik a kültéri műfű nem igényel sem nyírást, sem locsolást. Ennek köszönhetően a vízszámlánk is jóval alacsonyabb lesz és se benzinre, se drága gépekre nem kell költenünk. Annak érdekében, hogy a kültéri műfű megőrizze csodás állapotát, csupán időnként össze kell söpörni a nagyobb faleveleket, ágakat és ilyenkor tanácsos alaposan átporszívózni az egész felületet. Ezt azonban elég pár havonta megtennünk, ha pedig nincs a közelben lombhullató fa – avagy fenyő -, akkor megeshet, hogy szezononként két alkalom is elegendő lesz. A tökéletes eredmény eléréséhez a tavaszi időszakban ajánlott egyszer magasnyomású mosóval kitisztítani a kültéri műfű szálait, ám ha ez elmarad, az egyáltalán nem jelent problémát.