Kellő hatékonyság csak az állattartás gépei segítségével érhető el

Laikusként gyakorta talán bele sem gondolunk, ám az állattartó üzemek szigorú rendszerek szerint működnek, lévén másképp az érzékeny ökoszisztéma rövid idő alatt összeomlana. A zökkenőmentes folyamatok azonban csak abban az esetben valósulhatnak meg, ha a struktúra minden eleme teljes mértékben optimalizált. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő eszközök alkalmazása.

Az állattartás gépei egy igen fontos pontját jelentik ennek a rendszernek. Bizonyos részfeladatok ugyan kézi erővel is elvégezhetők, ám ez általában nem eléggé hatékony, így a gépesítés minden területen egyre nagyobb jelentőséggel bír. Az állattartás gépei nem csupán az előkészítésben játszanak fontos szerepet, de segítségükkel akár az egész telep működése automatizálható. Első lépésként már a takarmány bekeverése és homogenizálása is ilyen módon történik, hiszen gyorsan és kifogástalan minőségben előállítható így az eledel. Ugyancsak masinák végzik a legtöbb nagy telep esetében a kihordást és az elosztást. Így biztosak lehetünk benne, miszerint pontosan a kellő mennyiségű és összetételű takarmány kerül a jószágok elé.

A kiközelítő kocsik vonatkozásában azonban rendkívül körültekintő módon kell eljárnunk beszerzéskor. Az állattartás gépei kapcsán ugyanis figyelembe kell vennünk a szükséges kapacitást, mégpedig több okból kifolyólag is. Egyrészt a kellő hatékonyság csak úgy érhető el, ha a masina az esetek nagy részében maximális kihasználtsággal működik. Emellett azonban arra is gondolnunk kell, hogy az állattartás gépei mekkora károsanyag-kibocsátással üzemelnek. A legkevesebb szennyezés pedig akkor érhető el, ha a masina egy kör alatt az összes jószágot képes ellátni. Ezért aztán jó előre érdemes kalkulálni az esetleges jövőbeni bővítéssel is és akkor kapacitással rendelkező gépet választani, ami jó ideig kiszolgálja majd az igényeket.