Hosszú távon egy profi bálacsomagoló hatalmas segítséget jelent

A mezőgazdasági folyamatok egy jelentős része komoly változásokon ment át az elmúlt évtizedekben. Ennek egyfelől a változó klíma és csapadékmennyiség az oka, de döntő befolyással bír a folyamatos innováció és az egyre nagyobb teljesítménnyel, illetve több funkcióval rendelkező munkagépek megjelenése.

Utóbbinak tipikus példája a szálastakarmányok állagmegóvását megreformáló bálacsomagoló masinák elterjedése. Míg a nyolcvanas-kilencvenes években még csak elvétve találkozhattunk ilyen gépekkel a hazai földeken, addig ma már szinte az összes nagyobb mezőgazdasági vállalkozás rendszeresen használja ezeket. Ez persze nem véletlen, hiszen így nem csak gyorsan előkészíthető a takarmány, de annak minősége is változatlan marad, akár a következő betakarítási szezonig. A bálacsomagoló ugyanis hermetikus lezárja a csomagokat, így azok belső nedvességtartalma nem változik meg. Ezzel mind a kiszáradás, mind pedig a rohadás, illetve a penészesedés könnyedén megelőzhető, ami hatalmas segítséget jelent.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a bálacsomagoló segítségével rengeteg időt és felesleges kiadást megspórolhatunk. A folyamat ugyanis lehet teljesen automatizált, a lezárt bálák eltárolásával pedig elkerülhető, hogy a téli-tavaszi időszakban kiegészítő takarmányt kelljen vásárolni az állatoknak, illetve folyamatosan ki tudjuk elégíteni a felmerülő keresletet is. A bálacsomagoló beszerzésénél azonban mindig legyünk nagyon körültekintők. Tudniillik nem mindegy, hogy fél-, vagy teljesen automata modellre van szükségünk, ahogy az elkészült bálák mérete és alakja is döntő befolyással bír döntésünkre. Mindig tartsuk szem előtt, hogy olyan működési elvvel rendelkező bálacsomagoló mellett kell letenni a voksunkat, ami tökéletesen beilleszthető a már meglévő gépparkunkba, hiszen költséghatékonyság szempontjából ez a legcélszerűbb.