Hogyan történjen a kültéri műfű szőnyeg kiválasztása?

Terasszal rendelkező földszinti lakások, illetve családi házak esetében a legnagyobb előnyt a plusz nyitott, kinti tér jelenti. Tavasztól őszig ugyanis bármikor kiülhetünk beszélgetni, főzőcskézni, vagy csak olvasni a kedvenc könyvünket és ez bizony egész más érzés, mint a négy fal közt bezárva lenni. Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, mennyi tennivalónk van a terület karbantartásával.

Egy kültéri műfű szőnyeg remek választás lehet, ha nem szeretnénk akár hetente több órát is fűnyírással, illetve öntözéssel tölteni, mindamellett egy minőségi darab akár évtizedekre is tartós megoldást nyújthat. A hagyományos gyeppel szemben itt nincs szükség különösebb karbantartásra, bőven elég, ha a szezon kezdetén alaposan átseperjük, esetleg magasnyomású mosóval kitisztítjuk, ha a szennyezettség mértéke úgy kívánja. Ezt leszámítva a kültéri műfű szőnyeg gyakorlatilag gondozásmentes, hiszen nincs szükség locsolásra, nem kell vágni sem és még a gyomok megjelenése sem keseríti meg a mindennapjainkat.

Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, melyik modell mellett tesszük le a voksunkat. Egy prémium minőségű kültéri műfű szőnyeg bekerülési költsége akár magasabb is lehet mint a hagyományos gyepesítésé, ám több szempontból is jobban járunk, ha nem kötünk komolyabb kompromisszumokat. Egy alacsonyabb árfekvésű kültéri műfű szőnyeg rendszerint rövidebb szálakkal rendelkezik, ami sokkal könnyebben le is lapul, így elveszti természetes jellegét. Emellett azt is tartsuk szem előtt, hogy a prémium kialakítás tapintásra is sokkal lágyabb, a sűrűségének köszönhetően pedig jóval komfortosabb a használata. Nem szabad elfelejteni, miszerint a magasabb bekerülési költség már rövid távon is megtérül, hiszen nincs szükség karbantartásra és hosszú évtizedekig a csere sem lesz indokolt, ha egy nívós darab mellett tesszük le a voksunkat.