Hasznos tudnivalók a gázkonvektor kapcsán

A gázkonvektor hazánkban az egyik legelterjedtebb fűtési megoldás, melynek népszerűsége töretlen. Némely típusok már évtizedek óta gond nélkül üzemelnek. Természetesen ehhez az is kell, hogy a készülék időről-időre karban legyen tartva.

Gázkonvektor elsősorban a kisebb alapterületű lakásokban rendkívül hasznos, illetve abban az esetben, ha csak egy-egy helyiség felfűtésére van szükség. Emellett akkor is kiváló opció, ha a gázfogyasztást szeretnénk visszafogni, mivel hatékonyan felmelegíti a szobát egymaga, nem szükséges a teljes fűtési rendszert munkára bírni. Nagyon gyakran a családtagok eltérő hőigénnyel rendelkeznek, illetve az adott helyiségtől is függ, hogy mennyire érdemes felmelegíteni. A nappaliban, ahol az egész család összegyűlik, illetve a vendégeket fogadjuk, egy kicsit magasabb hőmérsékletre van szükség, mint például a hálószobákban. A gázkonvektoroknak több típusa is van, ezek a parapetes és kéményes típusok. Bármelyik alternatíva mellett döntünk, a rendszeres karbantartásról nem szabad megfeledkezni. A készülék csak abban az esetben fog kifogástalanul működni, ha erre rendszeresen sor kerül szakember bevonásával. Alapvetően a téli szezont megelőzően érdemes szakembert hívni, hogy elvégezze a munkálatokat.

Ezzel a meghibásodás esélyét is minimálisra csökkenthetjük. Ettől függetlenül sajnos előfordulhat, hogy arra leszünk figyelmesek, hogy a készülék rendellenesen működik. Ekkor nem szabad nekiállni megbütykölni a konvektort, hanem jobban tesszük, ha szakember segítségét kérjük. Ha szaktudás nélkül kezdünk kontárkodni, akkor könnyen lehet, hogy nagyobb bajt okozunk, mint a meglévő. Amikor felhívjuk a szakembert, akkor az észlelt hibajelenség mellett a konvektor típusát, illetve gyártmányát is célszerű előre megmondani.