Bosszantó rágcsáló fajták hazánkban

A rágcsálófélék említésekor szinte mindenki azonnal a patkányokra és az egerekre gondol, ami nem is csoda, hiszen ezek a bosszantó élőlények igen komoly károkat képesek okozni háztájékon. Ha felfedezzük otthonunkban a rágcsáló nyomait, akkor mielőbb megoldást kell találni a problémára, mielőtt még nagyobb gondokkal szembesülünk.

Rágcsáló fajták megjelenésétől sokan tartanak, hiszen amellett, hogy betegségeket terjesztenek, egyben rengeteg kárt is okoznak. Nem csoda, hogy gyakran kértevőkként emlegetjük őket. Hazánkban két rágcsáló, az egér és a patkány okoznak komoly problémákat. Előbbi esetében főleg a házi egér és a güzüegér, utóbbi esetében a vándorpatkány és a házi patkány felelősek a károkozásért. A rágcsálók főleg a hideg idő közeledtével közelítik meg az emberi életteret és költöznek be a garázsba, lakásba, kamrába vagy pincébe. Ennek oka egyrészt, hogy a hideg telet odakint nem élnék túl, másrészt a szaporodáshoz is szükségük van egy nyugodt helyre, ahol könnyen táplálékhoz juthatnak. A rágcsálók előszeretettel vetemednek rá a gabonákra és magvakra, de akár a kutyatápot is szívesen megdézsmálják.

A rágcsálók különösen kedvelik a papíranyagokat és a textíliákat, mivel ezek tökéletesek a fészkük kibéleléséhez. Főleg a ritkán bolygatott ládákban, csomagolóanyagokban szeretnek fészkelni, de akár a falba is szívesen belefészkelnek. A legnagyobb probléma velük a károkozáson túl, hogy nagyon szapora állatok, ezért, ha nem lépünk fel ellenük időben, akkor könnyen azzal szembesülhetünk, hogy már nem csak egy-két kártevővel állunk szemben, hanem egy teljes fészeknyivel. Mire kitavaszodik akár három generációnyi rágcsáló is felnőhet, amely körülbelül ötven-hetven utódot jelent. A helyzet tehát gyorsan eszkalálódhat.