Biztonságos gázpalack tárolás

A gázpalack alapvetően biztonságos, ehhez viszont nagyon fontos, hogy rendeltetésszerűen használjuk és tároljuk. Ha azonban nem így teszünk, azzal komoly veszélynek tesszük ki magunkat, illetve a gázpalack közelében tartózkodókat. Emiatt elengedhetetlen, hogy elővigyázatosak legyünk.

Gázpalack használata nem bonyolult, viszont pár dologgal nem árt tisztában lenni. A háztartási célra kialakított típusok 11,5 és 23 kilogrammos kiszerelésben kaphatók, ennél nagyobbat nem szabad otthon tartani. Habár tény, hogy nincs is szükség ennél nagyobb darabra. Ha vásárolni szeretnénk, akkor nagyon fontos, hogy kizárólag megbízható helyről szerezzük be a terméket, ahol biztosítottak a megfelelő körülmények. A palack tárolására vonatkozó legfontosabb tudnivalókról jogszabályok rendelkeznek, melyek rávilágítanak, hogy csak olyan épületben olyan helyiségében lehet tárolni, melynek tartószerkezete robbanás esetén sem károsodik túlzottan. Ez jól mutatja, hogy a panelházak, padlásterek és pincék nem jöhetnek szóba biztonságos tároláshoz.

A padláson már csak azért sem előnyös tárolni a palackot, mert a magas hőmérséklet nincs jó hatással a gáz nyomásra. Az is lényeges, hogy a gázpalack 5 méteres közelében nem lehet terepszint alatti építmény, például csatorna, pince vagy kút, illetve gödör sem. Kétszintes épületekben szintén nem szabad tárolni a palackot, ahogy nehezen megközelíthető helyeken sem, mint például a lépcsőházak, garázsok, szűk udvarok. Abban a helyiségben, ahol palackról működtetett készülék található, például tűzhely, egy időben csak egy palackot lehet tartani. Egy távolabbi helyiségben tarthatunk még egy palackot, azonban a kettő együttes tömege nem lehet több, mint harmincöt kilogramm. A megfelelő tárolás hozzájárul, hogy biztonságosan tudjuk használni.