Beszéljünk az üzemanyagszivattyúról!

Az üzemanyagpumpa eljuttatja a tartálytól a motorig a kellő mennyiségű üzemanyagot. Az üzemanyag ellátás útjában fontos szerepet játszik a benzin szűrő, az üzemanyag szivattyú, ami a porlasztóból a tartályba juttatja az üzemanyagot.

Üzemanyagszivattyú a minőség jegyében – Ha az üzemanyag pumpával valami nem stimmel, akkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy a biztosíték kiégése vagy az üzemanyag szivattyú hibája tehető felelőssé. Árulkodó jelek akadnak, így érdemes odafigyelni rájuk. Ilyen lehet például, ha a motor nem indul vagy hirtelen leáll, majd újra működni kezd. Ekkor nagy eséllyel a relé kezd tönkre menni. Ha az autó egyáltalán nem indul, akkor a relét kell megkeresni és meghallgatni, hogy indításkor hallunk-e felőle kattogó hangot. A relé egy olcsó alkatrész, így nem jelent komoly költséget. Lényeges, hogy minél előbb ki legyen cserélve, ha meghibásodik. A másik gyakori hibaforrás az üzemanyagszivattyú esetében az üzemanyag pumpa.

Ha az üzemanyag pumpával van probléma, akkor be kell indítani az autót és valakinek a lecsavart tanksapka mellett kell hallgatózni. Ha szívó hangot hall, akkor az üzemanyag pumpa működik. Ha ez rendben van, akkor az üzemanyag adagoló rendszer nyomását kell ellenőrizni, ezt úgy lehet, hogy megméri a nyomását. Ehhez kifejezetten célszerszámra van szükség, még pedig úgy nevezett üzemanyag nyomás mérőre, azonban ez nem feltétlenül van otthon, a szervizekben viszont az alapfelszereltség részét képezi. A modern autóknál az elektromos rendszer jelzi, hogy baj van. Bővebb információkat az üzemanyagszivattyúval kapcsolatban, valamint alkatrészek bő kínálatát az alkatreszek.hu webáruházban tudja megtekinteni. Itt különféle autótípusokhoz való alkatrészeket talál és ezekre rá is tud keresni!

Vélemény, hozzászólás?