Az infravörös melegítés megfelel-e a helyiségek felmelegítésére?

Az infravörös panelmelegítők viszonylag új módja a ház melegítésének. Nagyon különböznek a radiátoroktól és vannak bizonyos előnyeik az energiahatékonyság szempontjából is.

Olvassa el a tájékoztatót itt. Az infravörös panelek melegítői sugárzással használják a helyiség fűtését konvekció helyett. Ez azt jelenti, hogy a hőt közvetlenül az embereknek és a bútoroknak szállítják, ahelyett, hogy megpróbálnák felmelegíteni az egész teret. A villamos energia drága, így az elektromos fűtést gyakran nem gazdaságos lehetőségnek tekintik, de a hő hatékonyabb átadása révén a panelmelegítők jó alternatívaként szolgálhatnak a hagyományos központi fűtési rendszerekhez. Joggal tehető fel a kérés, hogy mi a különbség a konvekció és a sugárzás között? És mi az előnye az egyiknek a másikkal szemben? A hő mindig a forróbb tárgyaktól a hidegebbekig mozog. Számos módon lehet a hőt egyik helyről a másikra átvinni. A leggyakoribb a vezetőképesség, a konvekció és a sugárzás. A vezetőképesség elsősorban szilárd anyagon keresztül történik. A hőenergia átkerül az egyik atomról a másikra, és így gyorsan áthalad egy tárgyon. Egyes anyagok, például a fém, nagyon hatékonyan vezetnek hőt.

A konvekció a hő mozgatását jelenti a levegőn vagy vízen keresztül. Amikor levegő melegszik, sűrűsége csökken, ezért emelkedik fel a forró levegő. Amikor ismét lehűl, sűrűbbé válik és elsüllyed a helyiségben. Ez így van a vízzel is, amely létrehozza a keringtetést a fűtési rendszerekben, amelyre aztán egy keringető szivattyúval segítenek rá. A sugárzás való fűtés az energia elektromágneses hullámok általi továbbítása. A hőt elsősorban a fotonok továbbítják a spektrum infravörös tartományában. Ezek, az energiát a forrásából szállítják, és minden tárgyhoz továbbítják, amely felveszi őket. Ez azt jelenti, hogy a sugárzás bármilyen átlátszó közegen áthaladhat, beleértve a vákuumot is.

Vélemény, hozzászólás?