Az automata váltó helyes használata

A forgalomban egyre gyakoribbak az automata váltóval rendelkező gépjárművek. Aki még sosem vezetett ilyen autót, annak eleinte nagyon idegennek tűnhet a használata. Szerencsére nagyon hamar meg lehet szokni. Ha először vezetünk automata váltós autót, akkor pár dologra nem árt odafigyelni.

Az automata váltó használata kapcsán itt tájékozódhat bővebben! Ha korábban még sosem vezettünk automata váltós gépjárművet, akkor indulás előtt alaposan tanulmányozzuk a váltó mellett található számokat. A P betű jelentése a parkoló üzem. Ezt akkor használjuk, ha tartósan szeretnénk megállni. Tolatás esetén az R betűs jelzéshez kell húznunk a váltót. Ehhez először le kell nyomnunk a fékpedált, majd miután megfelelő helyzetbe állítottuk a váltót, óvatosan ráléphetünk a gázra. Ha egy helyben állunk pár percig, viszont nem szándékozzuk elhagyni az autót, akkor az N fokozat lehet a megfelelő, mely gyakorlatilag azt jelenti, hogy üresben van az autó. Ez azért lehet hasznos, mert így addig nem kell a pedálokon tartani a lábunkat, amíg nem akarunk megint elindulni.

Ha közlekedni szeretnénk, akkor a D jelzés megfelelő. Ezt úgy tudjuk kiválasztani, ha a fékpedált benyomjuk és óvatosan felengedjük az elinduláshoz. Az autó gázadás nélkül is elindul, ha nem fékezünk. Az úgynevezett kúszás nevű jelenségre viszont ügyelnünk kell, hogy nehogy belekoccanjunk az előttünk lévő autóba. Ha viszont nincs előttünk senki, akkor egész bátran rátaposhatunk a gázpedálra. Némel autókban S fokozat is található, mely a sportos vezetéshez szükséges, míg az M jelzés a manuális sebességváltást jelenti. Ami nagyon fontos, hogy mozgás közben semmiképp ne próbáljuk megváltoztatni a menetirányt, mivel ezzel azt kockáztatjuk, hogy a váltó idővel tönkremegy. A korszerű autókban erre már ügyelnek, de érdemes elővigyázatosnak lenni ettől függetlenül.