A takarmányozás elengedhetetlen a baromfikat nevelők számára. A tanyasi, falusi életbe belekóstolók számára a megfelelő takarmány kiválasztása gyakran okoz komoly fejtörést. Holott a dolog nem bonyolult, csak tisztában kell lenni pár dologgal.
Takarmány akár készen is vásárolható, de mi magunk is elkészíthetjük, csak tudni kell, hogy miből milyen arányt érdemes alkalmazni. A megfelelő minőségű, jól megválasztott takarmány segíthet, hogy az állatok egészségesek legyenek és a tojáshozamra se legyen panasz. Téves elképzelés, hogy a baromfinak mindössze kukoricára van szüksége. Ha az étrend nem változatos, annak számos negatív következménye lehet, mint például az idő előtti elzsírosodás, gyenge immunrendszer vagy korai elhullás. Ha ezt szeretnénk elkerülni, akkor törekednünk kell arra, hogy az állatok sokszínű takarmányt kapjanak. A kukorica önmagában nem elegendő, azonban a takarmány részeként kiválóan megállja a helyét, főként, hogy az egyik legjobb energiahordozó az állatok számára. Ügyelni kell rá, hogy ne legyen túl nagy arányban az étrendben, mivel könnyen emészthető és könnyen elzsírosodást okozhat a belső szervekben. Jobb, ha körülbelül a takarmány 30-40 százalékát adja.
A búza nagyon kedvelt még a takarmány részeként, mivel magas fehérje tartalommal rendelkezik, így a tojástermelésre is jótékony hatással van. Hasonló arányban lehet adagolni, mint a kukoricát. Viszont nagy különbség a kettő között, hogy a búzát nehezebb megemészteni. A napraforgó nagy előnye, hogy olajos mag, így nem csak az állat egészségéhez és tojástermeléséhez járul hozzá, hanem a tollazatot is igazán széppé, fényessé varázsolja. Érdemes 10-15 százalékos arányban hozzákeverni a takarmányhoz. Ha viszont nem mi magunk akarjuk összeállítani a takarmányt, akkor érdemes készen vásárolni.