Pop-art – A reklámszerű művészet világa

Vannak bizonyos stílusok, amiket elsőre megismer az ember. Ilyen például a pop-art is. A pop-art művészeti stílus nagyon jellegzetes művészeti jegyekkel rendelkezik. A pop-art művészetnek mindenki számára van mondanivalója.

Pop-art egy jellegzetes művészeti stílus, mely Amerikából indult hódító körútra. Ennek ellenére Angliában született meg az 50’-es években. Sok más művészeti stílussal ellentétben a pop-art nem csak egy szűk réteghez szól, hanem tömegeket szólít meg. Maga a név is igen csak beszédes, mivel a popular art, vagyis népszerű művészetből lett a pop-art megnevezés. A pop-art mottoja nagyon egyszerű: „Inspiráció kell? Csak nézz körül!” A pop-art nem akar megfoghatatlan, fellengzős eszméket veszi alapul, hanem teljesen hétköznapi tárgyakat, például reklámokat, hirdetéseket, plakátokat. A pop-art a tömegek művészete, mivel a stílus képei igazán egyszerűek, így nagyon könnyű őket befogadni, megérteni. A pop-art fő célja a lázadás. Lázadás a közhelyek, az unalmas és elavult valóság ellen.

Pop-art festmények

Nagy valószínűséggel te is láttál már pop-art festményt, csak nem voltál benne biztos, hogy melyik művészeti irányzatról van szó. Ha már szó esett az irányzat kiindulási helyéről, akkor a pop-art művészet koronázatlan királyát is meg kell említenünk, aki nem más, mint Andy Warhol, aki egy rendkívül pezsdítő helyiség. A művész filmkészítőként, festőként és reklámrajzolóként is bizonyította tehetségét. Kétségkívül ő a pop-art művészet legkiemelkedőbb alakja. Ha szóba kerül a pop-art irányzat egy társalgás során, jó pontokat szerezhetsz, ha megemlíted Geroges Segal nevét, mivel ő a pop-art irányzat másik képviselője, aki festőművészként, zenészként és színészként is megállta a helyét.

Vélemény, hozzászólás?