Műfű élettartam, műfű telepítés kérdések és válaszok

Beton helyett bárhol jobb a műfű. Vannak azonban kérdések, amikre jó választ kapni, mielőtt bele vágnánk a fejszénket a műfű telepítésbe.

Az első felötlő kérdések-gondolatok, amikor a műfű szóba jön a kert szebbé tételekor:

  • Meddig lesz szép?
  • Mennyire nehéz telepíteni?
  • Nyáron nagyon felforrósodik?
  • A kutyák, cicák szeretni fogják e?
  • Kell e majd valahogyan gondozni?
  • Mit tesz vele a téli fagy?
  • Színe kifakul?

Ezek a kérdések joggal merülnek fel, de jó hírem van azoknak, akiket kétségek gyötörnek a műfű telepítés témában, mégis szeretnének megoldást a gondozásmentes kert elérése érdekében. Lássuk a kérdéseket és válaszokat sorban:

Az első kérdés az, hogy meddig lesz szép a műfű? A műfű élettartama 10 év is lehet. Ez azért nem rossz, ha azt nézzük, hogy 10 évig nem kell többé füvet nyírni és gyomirtózni, gyepet szellőztetni, öntözni, locsolni. Ráadásul mennyi pénzt lehet spórolni ezzel 10 év alatt – rengeteget.

Műfű
Műfű

Mennyire nehéz feladat a műfű telepítés?

A műfű telepítés nehézsége, vagy könnyűsége nagyon egyedi, hiszen minden kert és udvar más. Mások a területek nagyságai, adottságai, minden más. Lehet, hogy saját kezűleg is tudjuk telepíteni a műfüvet egy kicsike udvaron, de a 100-200 m2 kerthez inkább keressünk szakembert.

A műfű nyáron nagyon felforrósodik? Jó hírem van: Nem! A műfű UV rezisztens, tehát UV álló bevonattal készül, így nem forrósodik fel a tűző napsütésben sem. Nyugodtan szaladgálhat rajta a gyereksereg és a kisállatok is.

A kutyák, cicák bizony szeretni fogják a puha műfű szőnyeget kis tappancsaik alatt. Semmilyen ártalmas anyag nem kerül szervezetükbe, nem tudják kitépni és lenyelni a fűszálakat.

Kell -e a műfüvet gondozni majd?

A műfű szinte teljesen gondozásmentes. Ha ráhullnak a falevelek, akkor egyszerűen seperjük le róla, vagy néha fűgereblyével felfrissíthetjük a szálakat, ha egy kis mozgásra vágynánk.

A műfű és a téli fagy.

Nem kell aggódni a mínuszok miatt, a műfű ugyanis amennyire UV álló, annyira fagyálló is.

A műfű színe ki tud –e fakulni?

Ismét visszatérünk az UV álló tulajdonsághoz, ami a műfű színére is hatással van. Az UV álló műfű színe nem tud kifakulni. 8-10 év után is ugyanolyan lesz, mint az első évben. Friss és üde.

Vásároljunk minőségi, prémium műfüvet és kérjünk certifikációt, ha meg szeretnénk bizonyosodni a műfű hosszú élettartamáról.

Egy valóban prémium műfű élettartama 10 év is lehet, s ez idő alatt nem fog csalódást okozni. Élvezzük ki a műfű adta rengeteg felszabadult időt és töltsük értékesebb dolgokkal, mint a fűnyírás.